Konačno je otkriveno koje meso najgore utiče na srce i jetru. Pokaalo se da je i način obrade mesa takođe važan, koliko i vrsta mesa.
U zadnje vreme mišljenja o konzumaciji mesa i koliko ono treba da bude prisutno na našoj trpezi su dosta kontradiktorna. Preovlađuje teorija da je ova namirnica veoma štetna za naše zdravlje i da je poželjno izbegavati je.
Sa druge strane, meso je izvor veoma korisnih materija, koje su neophodne organizmu. Uprkos tome, sve više preovladava mišljenje da ga treba isključiti iz svakodnevne ishrane.
Što se tiče hroničnih oboljenja, posebno oboljenja jetre, srca i dijabetesa, postoji nešto važno kada je u pitanu konzumacija mesa. Pokazalo se da kuvano ili dobro pečeno crveno meso manje utiče na ove bolesti, ali takođe deluje negativno kao i ostale vrste mesa, samo znatno manje.
Ispitivanja su pokazala da osobe koje jedu crveno meso imaju 47% veće šanse za pojavu bolesti jetre i 55% veću verovatnoću za pojavu insulinske rezistentnosti. Tako da je poželjno da izbegavate crveno meso, ako želite da ostanete zdravi.
Komentari