Način pripreme
Pršuta od tune, nazvana Mohama, je jedno od najemblematičnijeg mezea koji se spremaju u određenim oblastima Španije - Alikante/Mursija, Valensija, Andaluzija.
Nazivaju je Morska šunka i predstavlja delikates koji zaslužuje posebnu pažnju.
Pripremanje Muhame ne razlikuje se mnogo po načinu na koji se pravi svaka druga pršuta, ali za pravu lepu Mohamu važan je kvalitet filea tune koji se koristi za nju i tačno od kog je dela ribe - da li gornjeg ili centralnog. Po tome se određuje i klasa i kvalitet same pršute.
Da bismo je napravili u domaćim uslovima, prvo treba da izaberemo file tune debljine 2-3 cm, da bude očišćen od kostiju i kože. Najbolja Mohama (prvi kvalitet) se dobija od centralnog dela filea.
Obavezno pravilo je da se zamrzne na 24 sata i posle da se odmrzne - tako se uništavaju paraziti u sirovoj ribi koji mogu da uzrokuju gastrointestinalne poremećaje.
So i šećer se pomešaju i polovina količine se raspoređuje u odgovarajući sud veličine ribljeg fileta. On se stavlja na sloj od soli i šećera (u nekim receptima se koristi samo so, u drugima veći procenat šećera) i gusto se pokriva ostalom količinom. Dobro se pritišće, posuda se zatvara i stavlja na hladno (može u frižider) na 36-48 sati.
Za to vreme se izvlači tečnost iz ribe i ona postaje suvlja i tvrda, takođe i njen obim se dosta smanjuje, što je i logično.
Dobro se opere i savršeno se suši.
U originalnu mohamu se ne stavljaju arome začina, ni dodatni ukusi - sama aroma ribe tune je veoma jaka, specifična i još koncentrisanija kada je sušena.
Tradicionalno u mediteranskim oblastima u kojima se priprema, suši se na otvorenom i uvija se u platno slično gazi, što joj omogućava da diše i u isto vreme njena funkcija je bila osnovno da čuva od insekata.
Sušenje mohame traje otprilike 18-20 dana.
U domaćim uslovima ovo se radi u frižideru ili u hladnoj prostoriji, tako što može da se uvije ili ne. Takođe može da se pritisne teškim predmetom.
Gotova osušena Mohama se konzumira iseckana na veoma tanke komadiće, s obzirom na to da je njen ukus jak, takođe je veoma slana. Obilno se posipa maslinovim uljem i tradicionalno je propraćena prepečenim neslanim bademima ili komadićima paradajza.
Čuva se u frižideru do 6 meseci, tako što je najbolje da se seče i pokrije u maslinovom ulju.
Ukoliko želite da sačuvate veliki komad pršute duži vremenski period, savetujem vam da je vakumirate i zamrznete.
Tako uvek možete da raspolažete jednim neverovatnim delikatesom sa ukusom mora, s kojim ćete očarate svoje goste.