bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo razloga zašto ne možete da se oslobodite masnoće na stomaku

Evo razloga zašto ne možete da se oslobodite masnoće na stomaku

Pitali ste se, zašto neki ljudi toliko teško oslobađaju masnoće na stomaku? Možda ste i vi jedan od njih, uprkos redovnim vežbama i treninzima vaš struk ne pada ili čak raste, pošto se višak kilograma gomila samo u tom delu? Za to stanje može da bude kriv usporen metabolizam, unos hrane, fizičke vežbe, način života, ali možda krivac mi je među njima.

Svi smo čuli izraz u zdravom telu zdrav duh. On se može priložiti i u ovom slučaju zato što se ispostavilo da se razlog masnoće na stomaku možda krije u određenom psihičkom stanju. U mnogim slučajevima višak kilograma može da bude zbog stresa. Moguće je da njegovo povećavanje dovede do potiskanja na apetita i posle toga da se gube kilogrami.

Ali kada je hroničan, stres može biti razlog gojenja, pošto nas tera da tražimo utehu u nezdravoj hrani. Ovaj fenomen je poznat kao gojenje od stresa. A stres, nespokojstvo. nervoza su se skoro pa pretvorili u sinonim vremena u kojem živimo. Stres možda ne deluje negativno samo na vaš um, nego i može da dovede do gojenja, a hormon kortizol je glavni krivac toga.

Kortizol, koji se još zove i hormon stresa. Odvaja se od nadbubrežnih žlezda i učestvuje u održavanju krvnog pritiska. Osim toga stimuliše metabolizam masti i ugljenih hidrata za više energije, stimuliše lučenje insulina i održavanje nivoa šećera u krvi. Povišavanje apetita može biti rezultat toga.

Ustanovljeno je da stres i povišen nivo kortizola čine da se masti gomilaju u predelu stomaka, a ne po bedrima ili drugim delovima tela. A to može biti opasno pošto postoji velika veza između masnoće na stomaku i kardiovaskularnih bolesti.

Specijalisti su objasnili kako tse ačno kortizol povezuje sa gomilanjem masti na stomaku. On se oslobađa kada smo pod stresom. To dovodi do povećavanja nivoa insulina i smanjivanje nivoa šećera u krvi, što izaziva potrebu od ugljenih hidrata i slatke hrane. U odgovoru na hranu, telo oslobađa hemikalije koje imaju direktan efekat koji smiruje.

Takođe, velika proizvodnja kortizola može da zbuni ceo endokrini sistem i da poviši apetit. Stres vodi do prevelikg lučenje hormona gladi grelina, a leptin hormon koji vas tera da se osećate siti i zadovoljni postaje pasivan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji