Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako ukloniti masne mrlje i naslage iz kuhinje

Kako ukloniti masne mrlje i naslage iz kuhinje

Kako da uklonite msne mrlje i naslage iz kuhinje

Bez obzira koliko čist kuvar mislite da ste i koliko se trudite da se ne zaprljate dok kuvate, vaša kuhinja će neminovno ostati isprljana masnim mrljama. Za to možete okriviti ulje, maslinovo ulje, neprijanjajući sprej ili ulje, ali s vremenom se te male čestice masti nakupljaju svuda - od ormarića, do ručke mikrotalase rerne, radnih površina, kutija i ostalog.

Nema boljeg vremena od proleća za osnovno čišćenje kuhinje, uključujući čišćenje cele ove prljavštine. Reći ćemo vam šta stručnjaci za čišćenje preporučuju da biste razumeli osnove odmašćivanja vaše kuhinje.

Imamo sjajnu vest za vas - za to nije potrebno da koristite skupe i jake deterdžente. Većina saveta koje ćemo vam ponuditi u nastavku zahtevaju jednostavne sastojke koje verovatno već imate pri ruci.

Zašto uopšte morate da brinete o odmašćivanju vaše kuhinje?

Možda je jedan od glavnih razloga taj što ćete, kada je vaša kuhinja savršeno čista, imati više inspiracije za nove kulinarske podvige.

Niko ne voli da kuva u kuhinji koja je puna prljavštine!

Pre odmašćivanja

Ako na površini koju želite očistiti ima mrvica ili druge prljavštine, u kombinaciji s masnoćom, prvo je morate ostrugati ili očistiti pre nego što pokušate ukloniti svu masnoću. To se radi čistom krpom i običnom mešavinom sapuna i vruće vode, nakon čega se ispire. Ovo je posebno važan korak za uništavanje mirkoba, posebno na površinama kao što su radne ploče i daske za sečenje.

Možete da izaberete između različitih vrsta kuhinjskih odmašćivača. Nezavisno od toga da li koristite proizvode za čišćenje kupljene u prodavnici ili pravite svoje domaće detardžente, i jedno i drugo može obaviti posao odmašćivanja kuhinje. Evo šta je potrebno da znate.

Univerzalni odmašćivač za kuhinju

Domaći odmašćivač za kuhinju

S ovim multifunkcionalnim i ekološki prihvatljivim odmašćivačem oko 90% drugih proizvoda za čišćenje može da se zameni i bezbedan je za ljude i kućne ljubimce. Da biste ga koristili, prosto ga poprskajte na bilo koju masnu površinu, ostavite da odstoji 5 minuta i nakon toga obrišite mekom krpom. Ako je područje zaista masno, ostavite rastvor da odstoji 10 minuta pre nego što obrišete. Možete i sami da napravite svoj odmašćivač, a evo i kako.

Pomešajte 1 čašu sirćeta sa 4 čaše vruće vode u posudi, nakon čega sipajte smesu u flašu sa sprejem. Vruća voda jača jačinu belog sirćeta. Da biste ga koristili, naprskajte rastvor po površini koju želite da očistite i ostavite ga da odstoji na 10 minuta pre nego što izbrišete. Ova opcija najbolje radi za masnoće ili mrlje koje su sveže.

Za tvrdokornu masnoću, koja je odstojala neko vreme moraćete umešati nešto malo jače. Pomešajte 1 čašu sirćeta sa 3 čaše vode, 1 čašom sode za hleb i 1/2 čaše sapuna u posudi. Ovaj rastvor se koristi najbolje direktno iz posude tako da treba da umočite čistu krpu da biste oribali masnu površinu. Ne zaboravite da isperete, nakon toga i da ponovo obrišete površinu da biste završili;

Verovali ili ne, zapravo možete očistiti masnoće i maslinovim uljem. Prosto uzmite flašu sa sprejem, punu maslinovog ulja/neko jeftinije/, naprskajte na površinu kojoj je potrebno čićenje, i ostavite je da odstoji 10 minuta pre nego što izbrišete. Primetićete da će maslinovo ulje optustiti masnoću;

Odmašćivanje problematičnih područja

Čišćenje kuhinje

Vaše sudopere, radne ploče i ormarići mogu biti najveći sakupljači masnoće u vašoj kuhinji. Evo kako da odmastite svako područje:

- Odmašćivanje vašeg šporeta - Nezavisno od toga da li imate plinski ili električni šporet, ovo mesto može biti među najgorim u vašoj kuhinji kada je u pitanju nakupljanje masti. Obilno poprskajte univerzalnim sapunom za čišćenje i ostavite ga da odstoji 5 minuta, a zatim obrišite krpom od mikrovlakana, namočenom u vruću vodu. Ako još uvek ima masnoće, za završno čišćenje upotrebite drugu krpu natopljenu sirćetom. Koristte i posebnu špatulu za ringle. Možete da pratite isti metod i za čišćenje masnih radnih ploča;

- Odmašćivanje vaše sudopere - Vaša sudopera se masti od masnih stvari koje ostavljate u njoj, kao što su prljave šerpe i tiganji. Prvo očistite područje /uključujući šerpe i tiganje/ vrućom vodom i deterdžentom. Zatim možete posuti sodu bikarbonu po sudoperi i izribati sve ostale masne površine. Pažnja: Soda bikarbona može biti blago abrazivna, tako da pazite da ne oštetite površinu sudopere;

- Ako imate ormariće iznad vašeg šporeta lako je da se masnoća od kuvanja vremenom tamo nagomila. I s obzirom na to da su vertikalni, nije jednostavno naprskati ih tečnošću i ostaviti da odstji, zato što će se ona prosto sliti niz ormarić. Da biste očistili umašćene ormariće, izaberite jednostavan rastvor od deterdženta i krpe od mikrovlakana, namočenu u vruću vodu. Možda je potrebno više brisanja, ali obično radi posao.

Jedna stvar koju treba da uzmete u obzir prilikom odmašćivanja ormarića je kraj. Ako koristite proizvod drugačiji od sapuna, uvek ga testirajte prvo na diskretnom mestu da biste bili sigurni da neće oguliti premaz sa vaših ormarića.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest