bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jede

Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jede

RenkataRenkata
Šegrt
17
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jede
Fotografija: Renkata

Svi znaju da je stari pasulj teška hrana i zato se jede jednom nedeljno. Ljudi ga izbegavaju zbog zdravstvenih problema- kod kolitisa, gastritisa itd, ali on je veoma koristan.

Prema različitim izvodima, bugarski pasulj leči rak debelog creva. Njegova hranljiva vrednost: belančevine - 23.3 %, ugljeni hidrati - 55.5 %. voda - 11.2 % i masnoće - 1, 5 %, sadrži vitamine iz grupe B i vitamin C. Jedna šolja pripremljenog pasulja (ili dve trećine konzerve) osigurava 12 g vlakana - skoro pola od preporučene dnevne doze od 21 do 25 grama za odraslu ženu (30 do 38 g za odraslog muškarca). Sa druge strane, mesu uopšte ne sadrži vlakna. Ta razlika u sadržaju vlakan znači da se meso brzo vari, a pasulj - sporo, što nas čini sitim duže vremena.

Pošto je struktura pasulja komplikovana, on ne trpi stvari kao što su paradaj, ulje (zato se stavlja ored kraj), zaprške, ne kombinuje se sa mesom, sirom, hlebom.

Kako biste izbegli probleme sa konzumiranjem pasulja, možete ga pipremite na sledeći način, prvo potopite pasulj na 10-12 sati, izbacite vodu, operite i oljuštite da se ne stvire gasovi i težina. Sipajte novu vodu i stavite na vatru da provri, nakon toga prospite i tu vodu i sipajte novu. Vratite na vatru dok se ne skuva.

Drugi deo je već pitanje ukusa, možete stavite paradaj, luk, šargarepu ili da napravite zapršku. Malo mesa ili slanine mogu učiniti da pasulj bude još ukusniji.

Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jede
Fotografija: Renkata

Druga slika je demonstracija jednog tanjira oljuštenog pasulja. Pogledajte koliko se dobija i kakvu količinu ljuski pijedemo, i nakon toga zamislite šta se deašva sa vašim tomakom i sa pojedenim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest