Način pripreme
Potopimo pasulj uveče. Skuvamo ga. Pred kraj kuvanja dodajemo i šargarepu. Ocedimo kuvani pasulj i šargarepu, stavimo ih u đevđir.
Orahe i lešnike takođe potopimo uveče. Operemo ih, dodajemo malo soli i zapečemo ih na kratko u rerni.
U tiganj sipamo kašiku biljne masti i dodajemo kockicu maslaca. Dinstamo sitno iseckan luk, crvenu papriku i alevu papriku. Posolimo i ostavljamo da omekšaju potpuno.
Prebacujemo pasulj u blender. U njega dodajemo šargarepu, isečenu na komade, so po ukusu, izmrvljenu nanun i povrće, dinstano u maslacu.
Pokrivamo posudu streč folijom i ostavljamo u frižideru 2-3 sata da se smesa stegne.
U blenderu sameljemo i ohlađene zapečene orahe i lešnike.
Od smese vlažnim rukama oblikujemo loptice veličine oraha. Uvaljamo ih u mlevene orahe i lešnike.
Poređamo na tanjir i serviramo sa odgovarajućom salatom ili turšijom. Kad se serviraju na trpezi za Badnje veče, na njih najviše mališani obraćaju pažnju.