Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da se hranimo kod kolitisa?

Kako da se hranimo kod kolitisa?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
kolitis

Kolitis je zapaljenje unutrašnje sluzokože debelog creva. Razlozi za njegovo pojavljivanje su različite prirode. Intestinalne bakterije, dugotrajna upotreba antibiotika, disbakterioza, nepravilna ishrana i bolesti organa za varenje mogu izazvati kolitis.

Ova bolest se javlja u različitim fazama i izražava se kao akutna i hronična, postoje i različite vrste.

Pošto se bolest javlja u digestivnom traktu, ishrana je od posebnog značaja u lečenju. Proces lečenja ide paralelno sa ishranom, a ponekad je i glavni tretman, a ova metoda je vremenom dokazala svoju efikasnost.

Simptomi kolitisa mogu se odmah ublažiti i postepeno eliminisati pravilnom ishranom. Strogo pridržavanje dijete je garancija olakšavanja toka bolesti. Dijeta za kolitis uklanja iritaciju i smiruje crevnu sluzokožu.

Dijete prema vrsti bolesti

Dijeta se određuje prema vrsti kolitisa i jačini i trajanju kolitisne krize.

Kod jako otežanog kolitisa potrebno je gladovanje 2-3 dana, tokom kojih pacijent mora piti ne manje od 1, 5 litara vode ili čaja. Kada se bolovi povuku, sledi pridržavanje posebne dijete, čije trajanje se određuje u zavisnosti od simptoma. Dijeta varira od 2 nedelje do nekoliko meseci i završava se prelaskom na normalnu ishranu.

Tokom dijete mora se poštovati nekoliko važnih zahteva, bez obzira na vrstu kolitisa, koji garantuju njen uspeh. Zahteva je nekoliko:

- slatke namirnice i proizvode od zaslađenog brašna treba izbaciti iz ishrane;

- obrada hrane omogućava kuvanje i pečenje na roštilju, potpuno isključujući prženje;

- biljna hrana takođe mora proći termičku obradu;

- preporučuje se mineralna voda, količina se mora povećati na 2 litra dnevno;

- začine treba isključiti;

- masti su takođe isključene iz ishrane;

- hrana se deli na nekoliko obroka, oko 5-6 dnevno, vodeći računa da telo dobije potrebne hranljive materije i tečnost, kako bi se izbegla dehidratacija i gubitak telesne težine.

Namirnice koje treba uključiti zavise od vrste kolike i težine kolitisa.

Dijeta za hronični kolitis sa zatvorom

dijeta kod kolitisa

Dijeta za hronični kolitis sa zatvorom ima svoje karakteristike i razlike od opšteg režima ishrane. Izabrana je tako da osnova dijete garantuje smanjenje tonusa i slabljenje peristaltike debelog creva.

Ovo zahteva prisustvo hrane bogate dijetalnim vlaknima. Radi se o biljnim vlaknima. Sadrže celulozu, lignin, pektin i imaju sposobnost da upijaju vodu i povećavaju zapreminu, što normalizuje peristaltiku creva i stimuliše njihovo pražnjenje.

U ishrani su pogodni crni hleb od krupno mlevenog brašna i hleb sa pšeničnim mekinjama. Peristaltiku creva takođe veoma dobro stimuliše sirovo povrće i voće. Preporučuju se kupus, cvekla, šargarepa, bundeva, zelena salata, artičoka i tikvice.

Orašasti plodovi, mandarine, banane, smokve i suve šljive takođe dobro deluju. Odlična laksativna svojstva poseduju suve kajsije, suve šljive, sveže kupine i ribizla u bilo kom obliku.

Dijeta može uključivati haringe, limunadu, voćne napitke, gaziranu vodu, mirođiju, celer, peršun, vlasac, lovorov list, cimet, vanilu ako se takva hrana toleriše. Umereno iritiraju creva i pojačavaju peristaltiku. Preporučuje se ispijanje soka od cvekle i šargarepe, 50 mililitara 2 puta dnevno.

Ujutru na prazan stomak dobro je popiti čašu vode sobne temperature sa kašikom šećera ili komadićem limuna. Salate od cvekle mogu se jesti ujutru i tokom dana, uz dodatak začinskog bilja, peršuna i kašike biljnog ulja. Salata od kupusa i šargarepe je odlična ideja.

Kod kolitisa sa opstipacijom treba izbaciti hleb i pekarske proizvode od pšeničnog brašna, ljute soseve, biber, senf, crnu kafu, jake čajeve, čokolade, ovsene kaše, griz, pirinač.

Dijeta za hronični kolitis sa dijarejom

Dijeta za hronični kolitis sa dijarejom treba da bude potpuna i uravnotežena. Hrana mora biti samo kuvana ili na pari. Meso, povrće i riba se mogu peći na roštilju. Hranjenje je 5-6 puta dnevno.

Dozvoljeni su pšenični hleb, suvi keks. Supe treba praviti sa niskim sadržajem masti od mesa ili ribljeg bujona. Umesto žitarica može se koristiti povrće: pogodni su krompir, tikvice, šargarepa, bundeva i karfiol.

Raženi hleb, sveži hleb bilo koje vrste, proizvode od maslaca i slatkiše treba potpuno isključiti iz ishrane. U zabranjenu hranu spadaju i mlečne supe, pasulj, supa od kupusa, boršč. Pačetinu treba isključiti od mesa, kao i guščetinu, dimljeno meso, kobasice i konzerve.

Svi začini, voćna pića, kafa, začinjeni sosevi, sveže i prerađeno voće su isključeni.

Ova dijeta za kolitis obično traje 4-5 nedelja, a u nekim slučajevima i mesecima.

Dijeta 4 za hronični kolitis

Dijeta 4 za hronični kolitis se koristi za oštre bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest, enterokolitis. Svrha dijete je da obezbedi telu hranu koja može da pomogne kod teških smetnji u varenju, smanji upale, kao i fermentaciju i truljenje u crevima.

Tokom držanja dijete za kolitis biraju se jela koja mogu poboljšati lučenje organa za varenje, eliminisati procese fermentacije i truljenja u crevima. Učestalost hranjenja je 5-6 puta dnevno.

kako da se hranimo kod kolitisa

Dozvoljena hrana uključuje hleb i brašno. Supe treba da budu od nemasnog mesa ili riblje čorbe, dopunjene žitaricama, pirinčem. Supe sa povrćem, mlečni proizvodi, jake i masne čorbe su potpuno isključene.

Može se uključiti u ishranu sveža riba pravilno kuvana na pari ili kuvana.

Povrće se koristi isključivo u obliku bujona. Među pićima, pogodni su čaj, posebno zeleni čaj, mineralna voda.

Preporuke za ishranu kod kolitisa

Kada pratite dijetu za oboljenje kolitis, neophodno je odustati od mnogih uobičajenih proizvoda. Ovo je teška, ali imperativna odluka koja će skratiti teške periode i ublažiti ih tokom vremena.

Takođe je potrebno obratiti pažnju na kvalitet hrane. Iz ishrane treba izbaciti smrznutu i ​​polugotovu hranu, konzervisanu i obogaćenu raznim pojačivačima, bojama i konzervansima. Ovo se odnosi i na hranu i piće. Ovi pojačivači hrane često izazivaju probleme u prisustvu kolitisa.

Dobro je da hrana obolelih od kolitisa bude domaća i konzumirana u odgovarajuće vreme. Jedenje kasno uveče, a posebno noću, ne preporučuje se za bilo koju vrstu kolitisa, jer preopterećuje probavni sistem. Često servirane male porcije su trik koji kod ove bolesti deluje besprekorno, jer je maksimalno nežna za crevni trakt.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest