U poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne.
U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv nekih bolesti.
I suprotno opšteprihvaćenom shvatanju, jaja ne povećavaju značajno nivo holesterola. Eto zbog čega razloga da ne pojedete po jedno jaje na dan.
Zašto ne treba da izbacujemo jaja iz našeg jelovnika?
- Jaja su odličan izvor belančevina i ovo je divna alternativa mesa i ribe.
- Jaja sadrže malo kalorija - u jednom oko 76 kalorija. Toliko naprimer ima u jednoj maloj banani.
- U jajima se nalazi 10% masti i najviše mononezasićenih masti koji smanjuju holesterol, pomažu smanjivanju rizika od srčanih oboljenja, sprečavaju neke vrste raka.
- U jajima se nalaze vitamini C, B, D i E, kojiu su potrebni za normalan rast tela i za zaštitu od raka.
- Jaja su divan izvor minerala, uključujući gvožđe. Gvožđe je potrebno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Fosfor je potreban za zdravlje zuba i kostiju, a jod za proizvodnju hormona štitne žlezde.
- Jaja su takođe izvor elemenata koji su potrebni organizmu, u ne mnogo velikim količinama - selen (koji igra ulogu antioksidansa), cink (potreban za oporavak rana i zdrav imuni sistem).
Komentari