Ako redovno čistite rernu nakon upotrebe, neće biti potrebno da stružete zagorelu masnoću po ivicama i po staklu šporeta.
U tim slučajevima možete da izađete na kraj samo uz pomoć jednog limuna - isecite ga na kriške i sa njima natrljajte ivice rerne. Nakon toga operite krpom, potopljenom u toplu vodu, a nakon toga izbrišite suvom krpom.
Ali ako svaki put nakon što pravite nešto vas mrzi da čistite rernu, na ivicama i na staklu će se nagomilati zagorela masnoća koja se veoma teško otklanja.
Ugrejte rernu do 50 stepeni, isključite je i operite ivice sa rastvorom pripremljenim od jednog dela tople vode i tri dela sirćeta.
Ovaj rastvor će pomoći ne samo za otklanjanje masnih fleka, nego i za otklanjanje neprijatnog mirisa. Nakon toga rernu operite toplom vodom i obrišite suvom salvetom.
Umesto sirćeta možete koristiti sodu bikarbonu - 100 grama na jedan litar vode. Ali ako je masnoća toliko zagorela da je ne možete ničim očistiti, pomoći će vam sredstvo za pranje sudova.
Na dno rerne stavite metalnu posudu sa malo vode, dodajte sredstvo za čišćenje i uključite rernu na100 stepeni. Ostavite na pola sata i ne otvarajte vrata rerne u to vreme.
Vodena para, koja će se stvoriti zato što voda kipi, pomoći će da se rastvori prljavština. Isključite rernu i očistite je sunđerom i toplom vodom.
Druga varijanta da izađete na kraj sa prljavštinom u rerni je da naprskate sve ivice sirćetom, da ostavite jedan sat i nakon toga operite četkom.
Staklo rerne očistite sodom, pospite je odozgo i pokrijte je sa malo tople dok ne dobijete gustu kašu. Ostavite 15 minuta i nakon toga se prljavština skida lako mokrom krpom.
Rešetka rerne se čisti sodom i vodom. Jednostavno se zagorela masnoća iz rerne skida uz pomoć smese od rendanog sapuna, sode i sirćeta. Smesu ostavite da deluje 20 minuta i nakon toga operite mokrom krpom.
Komentari