Šećer se sve više odbacuje kao štetan po zdravlje i traže se njegove alternative. Dve od ovih mogućnosti su eritritol i stevija. Prilikom izbora obično se suprotstavljaju dva predloga i traži se balans između koristi i šteta. Evo šta se može reći o ova dva zaslađivača.
Šta je eritritol?
Zaslađivač eritritol se može naći u velikom broju voća i povrća. Komercijalni eritritol se pravi od enzimski hidrolizovanog kukuruznog skroba. Stvara se glukoza, koja se zatim fermentiše u eritritol.
U suštini, eritritol je šećerni alkohol sa molekularnom strukturom sličnom šećerima i alkoholima. Oni ga klasifikuju kao šećerni alkohol.
Eritritol ima sadržaj šećera od 60-70 odsto od šećera, što znači da se za dobijanje iste slatkoće mora koristiti više eritritola.
Proizvod ima samo 0.2 kalorije na 1 gram, što je 5 procenata kalorija u šećeru. Takođe je siguran zaslađivač za dijabetičare na ketogenoj dijeti.
Keto bombone, keto kolače i drugi keto deserti se često prave sa njim.
U visokim dozama dovodi do gastrointestinalnih poremećaja.
Šta je stevija?
Zaslađivač stevija se dobija izolovanjem glikozidnih jedinjenja slatkog ukusa u listovima biljke stevije. Zaslađivač stevija se smatra veoma intenzivnim. Iako se prihvata kao novi zaslađivač, biljnog je porekla.
Nije ni prirodni ni veštački zaslađivač jer se stevija mora preraditi da bi se dobio zaslađivač, a ipak je iz biljke i stoga se ne može klasifikovati kao veštački dobijena supstanca.
Zaslađivač stevija je bezbedan za dijabetičare i keto dijete i ima 0 kalorija. Dobar je diuretik, ali može uticati na plodnost muškaraca. U tom pogledu, eritritol je bolji od stevije.
Eritritol protiv Stevije
Eritritol i stevija imaju sladak ukus, ali su oba zaslađivača daleko od šećera. Stevija ima čak i gorak ukus.
Eritritol je sladak, ali stvara hladan osećaj u ustima. Pošto nema svoj ukus, dobro se meša sa bilo kojim drugim ukusima. Njegova antioksidativna svojstva čine ga pogodnim za poboljšanje oralnog zdravlja. Međutim, skuplji je od stevije.
Stevija takođe pozitivno utiče na zdravlje. Snižava pritisak i pomaže u ishrani dijabetičara.
Stevija takođe ima antioksidativna svojstva, ali ima ukus i to treba uzeti u obzir kada se kombinuje sa drugim hranljivim sastojcima.
Teško je definitivno reći da li je eritritol bolji od stevije. U mnogim kulinarskim receptima je poželjniji eritritol, jer je stevija gorka. Ali s druge strane, eritritol je skuplji. Postoji mogućnost mešanja oba keto zaslađivača zajedno za uravnotežen ukus. Koji god zaslađivač da odaberete, dobra je ideja da se prethodno konsultujete sa nutricionistom kako biste se uverili da proizvod odgovara vašim specifičnim potrebama.
Komentari