Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući začini za pasulj

Odgovarajući začini za pasulj

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1481
Odgovarajući začini za pasulj

Tajna ukusnog jela ne krije se samo u trajanju termičke obrade, nego i u začinima i njihovoj količini. Znate da svako jelo spremljeno na tihoj vatri duže vreme postaje izuzetno ukusno.

Međutim, često puta nedostatak određenog ukusa se oseća što može uništiti celo zadovoljstvo konzumacije. Postoji nekoliko začina, koji su obavezan dodatak za nekoliko jela i koje svaka domaćica dobro poznaje.

Sa pasuljem isto stoje stvari. Da bi postao istinski ukusan, neophodni su nam neki osnovni začini.

Aroma svakog jela ide ne samo od samih proizvoda, već i od začina koje dodajemo. I to u potpunosti važi kod pripreme pasulja. Kada se on skuva, nema nikakav poseban miris, niti prosto neki miris kojim bi nas privukao da ga probamo. Aroma jela se pre krije u količini začina koje smo stavili.

Odgovarajući začini za pasulj

Celer je izuzetno pogodan za pasulj, ali poželjno bi bilo da se ne prateruje sa količinom, s obzirom da ima jak i nametljiv ukus i može da uništi jelo. Zapravo ideja svih začina je ova - samo aroma. Retko se dopušta da se stavljaju ogromne količine u bilo koje jelo, iako postoje ljudi koji definitivno vole začine i znaju od čega koliko da stave. Neke domaćice dodaju selen (ljubčac) u jelo sa pasuljem, ali ovaj začin ima dosta specifičan ukus i pitanje je šta ko više volei.

Drugi obavezan začin koji ide uz pasulj je divlja nana. Ona se stavlja kada se pasulj skuva i skine sa vatre.

U zavisnosti od toga kako zapržavamo pasulj, možemo kao obavezan začin spomenuti i alevu papriku, kojom većina domaćica zapržava jelo. Ne više od kašičice i po u već zagrejano ulje.

Po želji, nakon kuvanja, može se dodati peršun, a ukoliko ste ljubitelji ljutog, dodajte jednu ljutu papričicu još za vreme kuvanja jela da bi bilo pikantnijeg ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest