Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući začini za boraniju

Odgovarajući začini za boraniju

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
158
Boranija i ražnjić

Začini su nezamenjiv deo svakog obroka. Njihov nedostatak se uvek oseća, kao i njihova prekomerna upotreba. Većinu mirisa povezujemo sa određenim jelima, ali uvek postoji mogućnost i za eksperiment.

Janija od boranije je jelo koje je veoma popularno na našim geografskim širinama. Relativno je jednostavna za kuvanje i postaje veoma ukusna, pogotovo ako uspemo da kombinujemo proizvode sa najprikladnijim začinima.

Boranija se može pripremiti i kao salata. Bez sumnje, so je neizostavan deo svakog jela i salate – u umerenoj količini je apsolutno neophodan začin za svako dobro jelo. U jelo od boranije obavezno se dodaje aleva paprika – ne postoji janija uz koju ovaj začin ne ide.

Drugi odgovarajuć miris za boraniju je mirođija – daje veoma posebnu i ukusnu aromu. Ako ne volite mirođiju, možete dodati peršun – takođe gotovo obavezan dodatak svakom jelu. Znate da se peršun uvek stavlja na kraju jela kada je spreman, jer nema potrebe za bilo kakvom termičkom obradom.

Pasulj sa krompirom

U nekim delovima Bugarske vole ovo jelo i mentu kao začin – postaje prilično egzotičnog ukusa, ali su ukusi različiti i verovatno će vam se svideti, posebno ako volite ovaj začin, kao i eksperimente.

Po želji svih, možete dodati i beli luk – dva ukusa, boranija i beli luk, veoma lepo se nadopunjuju i pogodni su kao miris. Nemojte dodavati previše, zato što je prilično aromatičan i može da preuzme ukus jela.

Neki domaćice smatraju da je čubar posebno dobar za janiju od boranije, ali treba da stavite malu količinu. Znate da sa začinima morate biti pažljivi sa količinom, jer postoji opasnost da mnogi ukusi ne stvore nešto ukusno. Umesto čubra, možete dodati 2-3 prstohvata majčine dušice.

Takođe, pogledajte kako se blanšira boranija, koliko dugo se kuva boranija i saznajte kako da kuvate ukusnu boraniju.

A sada probajte naše recepte za boraniju u rerni, ukusnu boraniju sa mesom ili našu boraniju sa krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest