bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Dozvoljena hrana kod psorijaze

Dozvoljena hrana kod psorijaze

Maria SimovaMaria Simova
Početnik
211246
Dozvoljena hrana kod psorijaze

Psorijaza je komplikovana bolest kože. Ona zahvata ljude bilo kojeg uzrasta i u potpunosti se smatra neizlečivom. Ljudi sa ovom dijagnozom treba da se pridržavaju određene dijete.

Ishrana kod psorijaze treba individualno da bude odabrana za svakog čoveka. Postoje osnovna pravila za izradu dnevnog menija. Cilj je lagano opterećenje creva i želuca, čišćenje tela, eliminisanje toksina i otrova iz tela. Potrebno je unositi vodu u obilnim količinama. Za jedan dan treba da popijete najmanje 2 litra pročišćene vode.

Kod psorijaze je zabranjeno (nemoguće) prejedanje i preopterećenje gastrintestinalnog trakta. Preterana težina pogoršava tok bolesti, tako da nje treba da se rešite. Postoji spisak proizvoda odobrenih za upotrebu kod psorijaze. On može da bude skraćen ili proširen, u zavisnosti od individualnih karakteristika tela pacijenta. Dozvoljena hrana kod psorijaze:

- Svo voće (sa izuzetkom cintrusnog voća) i povrće (sa izuzetkom crvenog povrća, mahunarki i iz porodice krompira) Vlakna u dozvoljenom voću i povrću stabilizuju pražnjenje, poboljšavaju crevnu peristaltiku i pročišćuju telo;

- Mlečni proizvodi sa malim procentom mlečne masti, sitan sir, kefir, kiselo mleko. Oni su bogati kalcijumom koji se bori protiv alergija i ima protivupalni efekat;

Dozvoljena hrana kod psorijaze

- Morska riba - njena korist se povezuje sa zasićenošću masnim kiselinama;

- Vitamini B, C, PP, E, A - korisni za kožu i nervni sistem, kao i antioksidansi, oporavljaju imuni sistem i neutrališu aktivnost slobodnih radikala. U meni pacijenata sa psorijazom treba da se uključe goveđa džigerica, heljda, pšenične mekinje, sveže ceđene sokove korisnog voća i povrća;

- Biljno ulje - sastav polinezasićenih masnih kiselina (PNMK) ima pozitivan efekat na krvne sudove i na kožu;

- Proizvodi koji sadrže cink: riba, semenke bundeve, suncokret i drugo orašasto voće, ali u malim količinama. Cink pomaže koži da se oporavi, leči rane, smanjuje upalu i perutanje kože.

Dozvoljena hrana kod psorijaze

Nemojte jesti sve navedene proizvode u zajedno! Potrebno je da se pridržavate pravila njihove kombinacije. Na primer: Nemojte kombinovati voće sa povrćem, žitarice sa intagralnim namirnicama, mleko i čaj sa šećerom, proteine i skrob.

Terapeutska dijeta kod psorijaze treba da bude balansirana, tako da se redovno vrši pražnjenje creva (barem jednom dnevno). Ukoliko se to ne dešava, uzimajte laksativna sredstva biljnog porekla ili pijte maslinovo ulje, na primer dnevno 0.5 kašičice maslinovog ulja.

Pijte mnogo vode, redovno čistite creva, radite vežbe, čist vazduh i izbacite alkohol i cigarete. Savremena medicina još nije u stanju da leči psorijazu, ali pravilna ishrana može da pomogne u kontrolisanju bolesti, kao i u sprečavanju recidiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest