Kefir

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196184
Kefir

Kefir, poznat je još i kao tibetanska gljiva, a predstavlja i deo tradicije u Rusiji i bivšim republikama Sovjetskog saveza. Mlečni napitak koji se dobija od kefirne gljive poseduje jedinstvena lekovita i osvežavajuća svojstva, koja su ujedno i razglog da kefir bude popularan i kod nas, a i u drugim zemljama sveta.

Sudeći prema spoljašnjem izgledu, kefir podseća na karfiol ili na sitan sir i ima miris kiselog mleka. Ako se ova gljiva ne čuva kako treba, ona nikako ne može ukiseliti mleko. Ova gljiva je veoma zahtevna - kefirna zrna ne podnose druge bakterije i ako stupe u kontakt sa njima, odmah potamne i umiru. Treba im mnogo prostora i nege.

Etimologija reči kefir potiče iz persijskog jezika, od reči kef (pena) i shir (mleko). Pravo poreklo kefira (tibetanske gljive) je iz predela Kavkaza. Napitak od kefira je oštriji, sličan ukusu kiselog mleka, ali malo slađeg ukusa i bljutave konzistencije.

Sastav kefira

Kefir je bogat proteinima, lipidima i šećerima. Sadrži triptofan, kalcijum, magnezijum, fosfor, vitamine B12, B1, vitamin K, biotin. Mlečna kiselina u oom fermentisanom napitku ima sposobnost da poboljša razmenu materija. U tibetanskoj gljivi ima i karbonske kiseline. Za polisaharide koji se nalaze u kefiru se smatra da imaju antikancerogeno dejstvo.

Triptofan koji predstavlja nezamenljivu aminokiselinu i nalazi se u kefiru u velikim količinama ima tonizirajući efekat na nervni sistem. U ovom napitku ima i dosta kalcijuma i magnezijuma, koji su veoma važni minerali za optimalan rad nervnog, ali i koštanog sistema.

Fosfor je drugi najzastupljeniji mineral u ljudskom telu, koji potpomaže prijem ugljenih hidrata, masti i belančevina. Ovog minerala ima dosta u kefiru. Takođe, ovaj mlečan kiseli napitak je odličan izvor biotina, vitamina B kompleksa, koji pomaže u usvajanju drugih vitamina iz B grupe, kao što je to folna kiselina, pantenonska kiselina i vitamin B12.

Kako se pravi kefir

Pravljenje kefira je slično postupku kada se kiseli mleko. Prvo tibetansku gljivu dobro operite hladnom vodom i vodite računa da je ne šteti jak mlaz. Nije preporučljivo da koristite metalne cediljke ili kašike. U široku i duboku posudu sipajte hladno sveže mleko iz frižidera. Pomoću drvene kašike spustite gljivu u mleko. 1 kašiku zrna kefira potpoite u 1.5 l mleka. Poklopite posudu, ali nemojte skroz i stavite je na temperaturu od 22 stepena, koja je i optimalna temperatura za fermentaciju. Što je temperatura viša, to je brži proces kiseljenja.

Vema je važno da se posuda tokom fermentacije ne pomera - inače će se dobiti gazirana i retka smesa. Da biste utvrdili da li je kefir gotov, blago nakrenite posudu. Ako se mleko odvaja od zidova posude, znači da je kefir gotov. Gusti gornji sloj je znak da je fermentacija uspela. Gotovi kefir izvadite i stavite u frižider na 24 sata, što predstavlja zadnju etapu njegove proizvodnje.

Tibetanska gljiva

Sledeći korak je da operete tibetansku gljivu hladnom vodom i da je pnovo stavite u hladno mleko. Da se dobije gazirani kefir, potrebno je da posuda bude dobro zatvorena tokom fermentacije. Smesu ostavite u frižider na 24 sata kako bi uzrela. Ako povećate količinu kefirnih zrna u odnosu na količinu mleka, povećaćete i gaziranost, jer će se proizvesti ugljendioksid. Da se dobije gust kefir, sličan kiselom mleku, potrebno je da se fermentacija sprovede u tegli pokrivenoj samo salvetom, kao i da odnos kefirnih zrna bude mnogo manji od količine mleka.

Kod pravljenja kefira je obavezno da se koristi hladno sveže mleko, kako se gljiva ne bi povredila. Zato je obavezno da se pere hladnom vodom. Prvo sipajte mleko, pa onda stavite gljivu u posudu. Ako ne želite da procedite dobijeni kefir, onda gljivu izvadite drvenom kašikom i tako konzumirajte dobijenu smesu.

Čuvanje kefira

Tibetanska gljiva se čuva osušena ili u mlečnom rastvoru na temperaturi manjoj od 4 stepena, a na svakih 7 do 10 dana treba menjati mleko. Ako pak želite da osušite zrna kefira, potrebno je da ih pažljivo operete u prokuvanoj hladnoj vodi i da ih osušite. Stavite ih na salvetu ili gazu da odstoje nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se osuše, zrna će dobiti žućkastu boju i tada ćete moći da ih stavite u odgovarajuću najlonsku kesicu. Dobro ih posipajte mlekom u prahu, stavite ih u frižider ili na neko drugo hladno mesto i čuvajte ih tako najviše godinu i po dana.

Kulinarska upotreba kefira

Ljubitelji kefira vole da piju čist napitak, maksimalno uživajući u njegovom ukusu. Drugi smatraju da je veoma kiseo, pa ga kombinuju sa medom, voćem, javorovim sirupom ili drugim zaslađivačima. Jagode, banane i razno voće se odlično kombinuje sa kefirom, pa se lako pravi i šejk od kefira. Može se konzumirati i sa mlekom.

Koristi od kefira

Već je jasno da mlečna kiselina u fermetisanom napitku od kefira poboljšava razmenu materija, a karbonska kiselina u njemu smanjuje iritaciju sluzokože želuca. Takođe, ovaj napitak ublažava simptome kolitisa, gastritisa, oboljenja jetre, bubrega i pluća.

Mleko i kefir

Napitak od kefira svojim magičnim svojstvima moćno deluje i na pamćenje i pojačava koncentraciju. Postoje podaci da kefir utiče na smanjenje težine i pomaže u lečenju dijabetesa i alergija. Tibetanska gljiva ima sposobnost da jača imunitet, da normalizuje krvni pritisak, da reguliše holesterol, ukratno rečeno - organizmu daje važne i neophodne vitamine.

Kefirna zrna se preporučuju osobama koje pate od depresije, nesanice, pa čak i onim akoji imaju rak. Dokazano je da polisaharidi u kefiru sprečavaju razvoj ćelija raka. Kefir pozitivno deluje i na stanja anemije, bronhitisa, ateroskleroze, hipertonije i neuroze.

Tibetanska gljiva je veoma korisna i za decu, budući da sadrži hranljive materije koje su potrebne dečijem organizmu. Pored svega, kefir čisti telo od nagomilanih toksina, a postoje i podaci da povećava potenciju.

Smatra se da se čak i alkoholizam može izlečiti ovom gljivom, jer ona u potpunosti obnavlja razmenu materija i uspešno leči oboljenja koja su posledica prekomerne konzumacije alkohola.

Šema koja se treba poštovati pri konzumaciji kefira - 20 dana se pije, a zatim se pravi pauza od 10 dana. Za vreme pauze se pečurka čuva u frižideru u mlečnom rastvoru, a mleko se menja jednom nedeljno. Pijte kefir svakog jutra 30 minuta pre doručka ili uveče, sat vremena pre spavanja. Kefir ima laksativno dejstvo i posebno se preporučuje da se u početku fermentisana tečnost pije samo uveče.

Štetnost kefira

Kefir je živ organizam i svojstva stalno menja, pa se brzo može i pokvariti - za 2 - 3 dana. Ako odstoji 1 dan, kefir ima diuretičko dejstvo, a ako stoji 3 dana - može dovesti do zatvora.

Kada kefir odstoji više dana, može imati štetan efekat kod osoba sa čirevima, i to zbog visokog nivoa kiselosti, a takođe može imati kontraefekat i kod dece zbog procenta alkohola nakon dužeg čuvanja. Stari kefir može imati neželjeno dejstvo i na osobe koje su psihički obolele ili imaju epilepsiju. Za vreme lečenja tibetanskom gljivom ne bi trebalo konzumirati alkohol.

Ako prvi put koristite kefir, postoji mogućnost da vam organizam deluje drugačije - možete osetiti pritisak u jetri ili bubrezima, ako vam je to slabo mesto. Taj pritisak je normalan i organizam se nakon 10 dana navikne na konzumaciju kefira i njegovo stanje se poboljšava. Diuretički efekat koji se javlja na početku može izazvati nelagodu.

Ulepšavanje sa kefirom

Kefir se koristi kao lek, ali i kao efikasno sredstvo za ulepšavanje. Kefir uklanja tragove umora, bore, daje lepši ten tako što posvetljuje fleke i mesta sa različtom pigmentacijom. Čak i reumatski bolovi se mogu ublažiti ako se bolna mesta nekoliko puta dnevno mažu sa kefirom. Gazom koju ste potopili u kefir mažite rane i povrede.

Kao dijetetsko sredstvo, kefir se stalno koristi jer je niskokaloričan, a vrlo brzo ga organizam usvaja. On takođe može poboljšati varenje i brzo zasititi, a usput i eliminisati štetne materije iz organizma.

Dijeta sa kefirom i heljdom

Uveče prelijte 1 šolju (250 ml) heljde sa 3 šolje kipuće vode i poklopite posudu. Ujutru suvišnu vodu isipajte. Podelite heljdu na 3 - 4 dela. Uzimajte po 1 deo zajedno sa kefirom sa 1.5% masti ujutru za doručak, za ručak, užinu i večeru.

Takođe, možete popiti 1 l kefira, koji se može piti odvojeno od heljde. Istovremeno treba povećati prijem tečnosti - 2 litra vode i zelenog čaja bez šećera.

Dijeta sa kefirom i heljdom traje 1 sedmicu, a sednog dana ćete primetiti kako vam je koža lepša, čistija, svežija, a i ubrzo će vam trebati i manja veličina odeće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas