Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zabranjena hrana za čir i gastritis

Zabranjena hrana za čir i gastritis

MarinaMarina
Džedaj
22
Zabranjene namirnice kod čira i gastritisa

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca, često uzrokovano pojačanim lučenjem želučanog soka. Ovo stanje može biti uzrokovano postojećom infekcijom bakterijom - Helicobacter pilori, prisustvom žučnih sokova iz duodenuma (dvanaestopalačnog creva), kao i unosom određenih namirnica i pića. Stomačne tegobe izazivaju i mnogi lekovi, posebno uz produženu upotrebu.

Čir je nastavak inflamatornog procesa u kome već postoje rane u jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Najčešći simptomi su bol u stomaku, žgaravica i loše varenje. A da biste izbegli neprijatna osećanja, ispravno je pridržavati se ishrane za čir ili gastritis, ograničavajući unos određenih proizvoda i namirnica.

Saznajte koja je prava dijeta za gastritis.

Zabranjene namirnice kod gastritisa i čira

Zabranjena hrana i pića za čireve i gastritis

- Od začina, biber je izuzetno kontraindikovan ako osoba pati od gastritisa ili čira;

- Takođe začinjena, ljuta hrana i začini iritiraju sluzokožu želuca;

- Poželjno je da meni izostavi i bilo koji proizvod koji sadrži čokoladu, masti (masno meso, salame, kobasice);

- Trebalo bi da ograničite alkohol i pića sa kofeinom.

Pića koja i dalje treba da izbegavate uključuju kolu, mlečne proizvode i one koji sadrže mentu. Preporučljivo je da ne pijete crni i zeleni čaj, kao i citrusna pića od pomorandže, grejpfruta, smokava, šumskog voća i suvog voća.

Pored bibera, na meniju ne bi trebalo da se nađe crvena paprika, beli luk u prahu, čili. Hrana sa paradajzom takođe nije poželjna, kao ni lubenica.

Takođe je važno minimizirati hranu bogatu mastima i mlekom.

Pogledajte koja je prava dijeta za čir.

Šta jesti u slučaju da imate čir i gastritis

Namirnice kod gastritisa
Fotografija: Iliana Parvanova

I koliko god zastrašujuće izgledalo, vaš meni će ostati raznovrstan i ukusan. Uključite ostalo voće i povrće. Možete jesti jabuke, banane, breskve, dinje, kivi, sve ovo je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Integralne žitarice kojima možete verovati su smeđi pirinač, raž, ječam, proso, heljda, bulgur i još mnogo toga.

Od mesa izaberite piletinu ili ćuretinu i akcenat stavite na riblje delikatese, pasulj, jaja i orašaste plodove.

Koristite manje soli, šećera i osećaćete se zdravije nego ikad.

Pogledajte naše predloge za ukusne recepte ako patite od čira ili gastritisa:

- jela na pari;

- ukusne salate od heljde;

- dijetetski deserti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest