Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Dozvoljene namirnice kod alergije

Dozvoljene namirnice kod alergije

Dozvoljene namirnice kod alergije

Koža je prva zaštitna barijera organizma u odnosu na uticaje iz sredine koja ga okružuje. Budući da je u neposrednom dodiru sa svime što nas okružuje, ona često biva pogođena alergijskim reakcijama. Treba imati u vidu da bolesti pojedinih organa ili tikva se mogu manifestovati na koži.

Alergijske reakcije mogu biti najrazličitije: atopični dermatitis, kontaktni dermatitis (ekcem), neurodermitis, urtikarija, alergijski vaskulitis, medikamentozne reakcije kože, itd.

Potrebno je preduzeti profilaktičke mere, koje će svesti ponovnu reakciju kože na minimum. Jedna od tih mera jeste da se kontroliše unos svakodnevnih namirnica. Važno je da izbacite namirnice koje su alergeni - namirnice bogate histaminom ili one koje podstiču njegovu proizvodnju (jagode, paradajz, morski plodovi, alkohol, itd.). Takođe, pikantna, vruća il pržena jela, dimljene ili marinirane namirnice koje imaju visok sadržaj šećera i proste uglene hidrate (testenine, torte i drugo).

Trebalo bi da se konzumiraju namirnice, koje potpomažu regeneraciju ćelija kože. Dozvoljene namirnice kod prisustva kožne alergije:

Dozvoljene namirnice kod alergije

- povrće: krastavac, kupus, zelena salata, mirođija, tikvice, repa, bundeva, peršun, spanać.

- voće bez alergena i sa visokim sadržajem vlakana i vitamina: kisele jabuke, kruške, šljive, lubenica, kao i slabiji čajevi, kompoti, voćni čajevi ili sokovi. Dozvoljene su i sušene jabuke i kruške.

- kaše: ovsena, pirinčana, kukuruzna, ječmena, od heljde, pomešana sa mineralnom vodom.

- kozje mleko i prirodni mlečni proizvodi: kiselo mleko, kefir, vurda, probiotik.

- biljno ulje

- mesa koja nisu masna: zečetina, ćuretina, piletina, poželjno je da budu kuvana.

Dozvoljene namirnice kod alergije

Poželjno je da ovaj režim ishrane traje najmaje 2-3 sedmice. Ako ima poboljšanja, "zabranjene" namirnice se mogu jedn apo jedna uključivati u ishranu i u razmaku od 3 dana. Ako se alergijska reakcija ponovo javi, znači da određena namirnica predstavlja alergen. U krajnjem slučaju, kod kožne alergije treba ustanoviti razlog njenog pojavljivanja i odrediti dijetu, koju će osmisliti specijalista.

Danas postoji veliki broj namirnica koje se mogu zameniti međusobno, a da se opet ne nanosi šteta organizmu i da krajnji rezultat bude isti.

Osim ove hipoalergijske dijete, ljudi bi trebalo da vode računa o svojoj koži. To podrazumeva: dobro hidratirana koža, da se koristi voda koja je istovetna telesnoj temperaturi, da se izbegava direktan kontakt kože sa aromatizatorima i hemijskim preparatima i deterdžentima, da se koža štiti od sunčevih zraka, prostorije da se redovno provetravaju, da se koriste hipoalergijski jastuci i dušeci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest