Češnjača srcolisna /Alliaria petiolata/ predstavlja dvogodišnju zeljastu biljku iz porodice Kupusnjača. Češnjača srcolisna ima obično nerazgranato stablo koje dostiže visinu do 1 m.
Listovi češnjače srcolisne su prosti, nazubljeni, u osnovi su u obliku bubrega sa dugim drškama, a na stablima srcasta - ovalna, sa krakim drškama ili sedećim. Cvetovi su sakupljeni u grozdast cvast. Čašica je sa četiri lista. Krunica je bela, takođe sa četiri lista. Plod biljke prestavlja nejasnu golu mahunu sa četiri lista. Semenke imaju brazde po dužini.
Cela biljka ima ukus belog luka i mirs, odatle dolazi njeno ime. Češnjača srcolisna cveta u aprilu i maju. Ona se uglavnom sreće u Evropi, Kavkazu, jugozapadnoj Aziji i severnoj Africi, prenešena je i u Ameriku. Kod nas se ova biljka može videti u šumama (bliže njihovim periferijama) i mestima gde ima hlada, pretežno u planinskim oblastima do 1050 m nadmorske visine.
Istorija češnjače srcolisne
Češnjača srcolisna je jedan od najstarijih začina koji su se upotrebljavaji u evropskoj kuhinji. Arheološki ostaci dokazuju da se biljka koristila još u 7. veku p.n.e. Sitno iseckani listovi češnjače srcolisne su se koristili za začinjavanje salata i soseva. Ponekad su se upotrebljavali mlađi cvetovi i plodovi biljke, koji su jelu davali laganiji ukus belog luka, ali i gorčinu.
U Francuskoj se koristila za direktno konzumiranje čak i semenke češnjače srcolisne. 1860. godine, biljka je prenešena u severnu Ameriku u kulinarske svrhe, ali se češnjača srcolisna brzo rasprostranila i pretvorila u dominantnu vrstu koja je uspešan konkurent lokalnim biljkama.
Sastav češnjače srcolisne
Češnjača srcolisna sadrži eterično ulje (zbog kojeg sveža biljka sadrži miris, a koji se gubi skoro potpuno prilikom sušenja), glukozid aliarozid, vosak, karoten (provitamin A), k sinigrin (u korenu i semenkama). Semenke takođe sadrže do 30 % masnog ulja. Sadrži još i saponin, pentozan, šećere, vitamin C itd. Ne sadrži alkaloide.
Sakupljanje i čuvanje češnjače srcolisne
U medicinske svrhe se upotrebljavaju sveži strukovi /Herba Alliariae/. Oni se sakupljaju od aprila do juna. Odseče se deo na vrhu sa listovima za vreme cvetanja, na oko 25 cm odozgo. Ne treba da se beru stabla sa precvetalim listovima i oštećenim listovima.
Sakupljeni i očišćeni materijal se suši u provetrivim prostorijama u hladu, rasporedi se u tankom sloju na ramove ili platno. Preporučuje se da to bude mnogo brzo. Najbolji su rezultati kada se suši u sušari na temperaturi do 40 stepeni.
Kod sporog sušenja postoji mogučnost da biljka promeni izgled, a može se i pokvariti. Od oko 5 kg svežih strukova se dobija 1 kg suvih. Sušeni materijal se čuva (ali ne predugo) u suvim i provetrivim mestima.
Koristi od češnjače srcolisne
Postoji mnogo dokumenata koji dokazuju o lekovitoj upotrebi češnjače srcolisne. Biljka se može upotrebiti kao dezinfekciono sredstvo i diuretik. Kada se izgnječi, lisvoi odvajaju jak miris belog luka. Sok i napitak se mogu koristiti kod posekotina i rana koje teško zarastaju.
Biljka se takođe koristi kao stimulans mokrenja i znojenja, koristi se protiv kašlja, skorbuta i glista. Konzumiranje listova češnjače srcolisne pomaže kod respiratornih bolesti kao što je bronhitis i astma. Ako se nanese kao obloga, ustanovljeno je da je efektivna kod svraba nakon ujeda insekata ili uboda. Semenke su se koristile kao sredstvo za izazivanje kijanja.
Narodna medicina sa češnjačom srcolisnom
Narodna medicina preporučuje odvarak od češnjače srcolisne kao stimulans mokrenja i znojenja, proziv kašlja i skrobuta, kao i kod glista itd.
Pripremite odvarak tako što prelijete 1-2 supene kašike sitno isečene ili izgnječene sveže biljke sa 1 šoljom (250 ml) vrele vode. Nakon što se ohladi tečnost se procedi i pije nekoliko puta u toku jednog dana.
Naša narodna medicina preporučuje izgnječenu svežu biljku da se koristi spoljašnje na gnojne rane koje teško zarastaju i čireve.
Češnjača srcolisna u kulinarstvu
Nekoliko svežih listova češnjače srcolisne, ako se dodaju u salatu ili jelo, daju hrani interesantan miris. Lekovita češnjača srcolisna se može koristiti kao začin umesto belog luka, a od semenki se može pripremiti senf. Predlažemo vam nekoliko brzih u veoma korisnih recepata sa češnjačom srcolisnom.
Špargle sa češnjačom srcolisnom
Potrebni sastojci: špargla -1 struk, češnjača srcolisna - 1 struk, paprike - 1 komad, crvena, masline - 6 komada, balsamiko sirće - 2 supene kašike, origano - 1 kašičica, suvi, biber, so, maslinovo ulje, luk - 1 mala glavica.
Način pripreme: očistite špargle i kuvajte ih 3-4 minuta, nakon toga operite hladnom vodom. Isecite špargle, češnjaču scolisnu i papriku sitno. Začinite i dobro promešajte sastojke. Odozgo pospite sitno iseckanim lukom i maslinama. Servirajte pripremljenu salatu u odgovarajućem tanjiru.
Krompir salata sa češnjačom srcolisnom
Potrebni sastojci: češnjača srcolisna - 1 šolja, iseckana, krompir - 6 komada, celer - 2 struka, majonez - 1 šolja, senf - 3/4 šolje, so, biber.
Način pripreme: Operite krompir, oljuštite i skuvajte. Ocedite dobro od vode i isecite na krupnije kockice. Nakon toga pripremite sos od iseckane češnjače srcolisne, isečenog celera, majoneza, senfa, soli i bibera. Promešajte smesu i sa njom preijte kuvani krompir.
Čorba sa češnjačom srcolisnom
Potrebni sastojci: češnjača srcolisna - 1 i 1/2 šolje (iseckana). šargarepa - 2 komada, krompir - 3 komada, origano - 4 supene kašike, bosiljak - 6 supenih kašika, beli luk - 3 supene kašike, izgnječen, soja sos - 1/2 šolje, voda - 6 šolja, sir - 3 supene kašike izrendan.
Način pripreme: Očistite, operite i isecite šargarepu i krompir. Stavite isečene sastojke u vrelu kipuću vodu i nakon 15 minuta dodajte ostale satojke. Ostavite čorbu da vri još 25 minuta, skinite sa vatre i pospite rendanim sirom. Po želji čorbu servirajte sa kiselim mlekom.
Pikantna šarena salata sa češnjačom srcolisnom
Potrebni sastojci za salatu: kukuruz - 1 konzerva, pasulj - 1 konzerva, za salatu, paprike - 2 crvene, crni luk - 1 glavica, mladi luk - 1 struk, beli luk - 2 čena, paradajz - 2 komada.
Za dresing: dresing za salatu - 3/4 italijanski, čili sos - 3 kašičice, sok od limuna - 2 supene kašike, češnjača srcolisna - 3 supene kašike, isečena.
Način pripreme: U veliku posudu sipajte kukuruz, pasulj, isečene paprike, iseckani crni luk i mladi luk, izgnječen beli luk i paradajz, isečen na kockice. U tegli pomešajte italijanski dresing, čili sos, sok od limuna i isečenu češnjaču srcolisnu. Zatvorite teglu i dobro promučkajte. Sipajte dresing preko salate i ostavite na nekoliko sati u frižideru. Servirajte u odgovarajućoj posudi, a za ukras koristite nekoliko mladih listova češčanje srcolisne.
Komentari