U botanici je origano poznat kao Origanum vulgare i veoma je blizak majoranu. Predstavlja mali žbun koji se grana i na čijim stabiljkama se nalaze ovalni listovi sivo-braon boje i mali cvetovi bele i roze boje. Na mestima gde preovladava mediteranska klima origano raste tokom cele godine, ali na nešto hladnijim mestima, kao što je Severna Amerika, origano se gaji kao začin.
Prijatan, aromatičan i blag ukus ga čini savršenim začinom u mediteranskoj i meksičkoj kuhinji. Ovaj popularni začin, čije ime znači „planinska radost“ je dostupan u prodavnicama tokom cele godine.
Iako je mnogima origno asocijajacija za picu, svojim prijatnim i aromatičnim ukusom ova biljka se može koristiti kao začin za razna druga jela, a posebno ona koja spadaju u specijalitete mediteranske kuhinje.
Origano vodi poreklo iz Severne Evrope, iako je rastao i u drugim delovima sveta. Antički Grci i Rimljani su veoma poštovali origano, a tome svedoči i običaj da su pravili vence od ove biljke i stavljali ih na glave mladencima. Prvi pismeni dokazi o upotrebi origana su zabeleženi kod antičkih Grka. Hipokrat je koristio ovu biljku kao lek od želudačnih i disajnih problema. Esencijalnim uljem od origana u tadašnjoj Grčkoj su se lečili i ublažavali ujedi zmija i pauka.
Sastav origana
Stablo, listovi i cvetovi origana sadrže velike količine fenola i flavonoida. Drugi aktivni sastojci su pimen, limonen, ocimen, karvakrol i kariofilen.
Origano je dobar izvor gvožđa, mangana i dijetetskih vlakana, a takođe je bogat i vitaminom C, vitaminom A, kalcijumom i omega–3 masnim kiselinama.
Odabir i čuvanje origana
- Uvek kada ste u mogućnosti birajte sveži origano umesto sušenog, jer ima prijatniji miris;
- Listovi origana treba da su sveži i jarkozelene boje, a stabiljke tvrde;
- Birajte i organski uzgajan origano;
- Sveži origano se čuva u papirnoj ambalaži u frižideru ;
- Osušeni origano se čuva u staklenoj posudi sa poklopcem na tamnom, hladnom i suvom mestu;
Origano u kulinarstvu
- Origano se uvek dodaje jelu na kraju, kako bi zadržao svoju aromu;
- Uvek kada pravite picu, dodajte nekoliko struka sveže iseckanog origana;
- Origano se može dodati i sotiranim pečurkama ili luku;
- Dodajte malo svežeg origana maslinovom ulju;
- Dodajte origano domaćem hlebu;
- Origano je odličan za dresinge za salate;
- Sušeni origano se dodaje ribi, paradajz sosu i marinadi;
- Dodajte grančicu origana flaši sa suncokretovim ili maslinovim uljem i ono će dobiti predivnu aromu;
- Origano se odlično kombinuje sa maslinama, kaparom, šunkom i salatom od ribe;
- Origano je nezamenljiv začin kod pečenja svinjetine ili jagnjetine;
- Ovaj začin se dodaje kada je jelo skoro pa gotovo, kako bi zadržao svoja aromatična svojstva i kvalitet;
- Sušeni origano se stavlja na šnicle ili ražnjiće kada se peku na roštilju i daje im neverovatnu aromu;
Koristi od origana
Sigurno ste u nekoj od prodavnica zdrave hrane primetili ulje od origana. I sigurno postoji dobar razlog za to!
- Ima dobro antibakterijsko dejstvo. Naučnici u Meksiku su uporedili origano sa tinidazolom – lekom koji se prepisuje kao terapija kod infekcija prouzrokovanim amebom Giardia lamblia. Ustanovili su da je origano efikasniji u borbi protiv Giardia lamblia u odnosu na druge lekove.
- Ima antioksidantno dejstvo. Origano sadrži veliki broj fitonutrienata, uključujući i timol i kiselinu ruzmarina, koji deluju antioksidantno i imaju sposobnost da čuvaju ćelije od povreda prouzrokovanih nedostatkom kiseonika. Osim toga, pokazalo se da jedan gram svežeg origana ima 42 puta jače antioksidantno dejstvo u poređenju sa jabukama, 30 puta više od krompira, 12 puta više od pomorandže i 4 puta više od borovnice.
- Ovaj začin je bogat različitim nutrijentima. Sadrži veliki broj vlakana koja čuvaju od niza toksina koji prouzrokuju rak, a samim tim i eliminišu ih iz organizma. Zato i dijete koje se baziraju na povećanom unosu vlakana doprinose smanjenju holesterola i smanjuju rizik od raznih bolesti kao što je i rak.
- Origano pomaže i kod kašlja, upaljenja grla, gripa i potpomaže iskašljavanje. Takođe pomaže i kod bolnih menstruacija.
Štetnost origana
Nisu zabeležene posebne kontraindikacije kada je konzumiranje origana u pitanju. Ipak, mogu se javiti određene alergije. Vodite računa, jer ekstrakt origana ima umirujući efekat i nije preporučljivo da se konzumira u velikim količinama. U slučaju da koristite neki proizvod od origana, postupajte tačno prema uputstvima. Upotreba sušenog origana u vidu začina nema zabeležeih kontraindikacija.
Komentari