Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Kaloper Biljka

Kaloper Biljka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Kaloper

Kaloper biljka (Chrysanthemum balsamita) predstavlja višegodišnju travnatu biljku, koja je poznata pod imenom balzamična hrizantema. Listovi kaloper biljke su eliptični, nazubljeni po ivicama, sivo-zeleni i veoma dlakavi.

Kaloper biljka ima veoma prijatnu aromu. Stablo joj dostiže visinu do 1 metar, cveta u žutim bojama. Biljka potiče iz sredozemlja, ali se gaji u celoj Evropi. Kao medicinska i kulinarska biljka koristila se još u Rimu i drevnoj Grčkoj. U prošlosti su kaloper biljku nazivai Bible leaf, jer oni koji su išli u srkvu njom su obeležavali strenice u svojim Biblijama, da bi se osvežili aromom biljke.

Kaloper biljka je biljka otporna na hladnoću, kad ste je jednom posadili u baštu možete samo da je razmnožavate. Raste dobro na svakakvom tlu i izdržava na suši. Jednom rečju možete da uživate u kaloper biljci bez razmišljanja o bilo kakvim uslovima. Ako ipak volite da biljka preživi i da vam da kvalitetne proizvode treba da je zalivate redovno, da je plevite i da hranite tlo.

Ako želite da gajite kaloper biljku u saksiji ili u bašti postoje dve osnovne varijante - tokom marta-aprila meseca da zasejete semenje ili da uzmete rasad sa korenom.

Sastav kaloper biljke

Listovi kaloper biljke imaju svežu aromu koja se sačuva i nakon njenog isušivanja. Bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, mineralnim solima i karotenom.

Biljka kaloper

Sakupljanje i čuvanje kaloper biljke

Sakupljanje listova kaloper biljke se vrši povremeno. Oni se seku s drškama i prave se u vezice. Tokom vegetacionog perioda može da se napravi oko 3-4 berbe, a ako se biljka gaji za eterično ulje, sakupljanje treba da se vrži u fazi cvetanja. Čuvajte kaloper biljku u prohladnoj i suvoj prostoriji, daleko od direktnih sunčevih zraka. Obično se listovi kaloper biljke ne suše, ali u nekim balkanskim selima ih suše pre upotrebe.

Kaloper biljka u kulinarstvu

Listovi kaloper biljke mirišu veoma prijatno - nešto između nane i limuna. Oni su idealan začin, nije vam potrebno više od dva listića za začinjavanje jela. Ne stavljajte više listova kaloper biljke jer će jelo početi da gori. Možete da korsitite kaloper biljku za začinjavanje jagnjetine, krompira, pasulja, sarme od iznutrica.

Začin je izuzetno nepretenciozan, ali ipak začinjava na čudesan način odabrano jelo. Kombinujte kaloper biljku sa baštenskim čajem, ruzmarinom, matičnjakom. Kaloper biljka može da se koristi u svim jelima koja se začinjavaju ruzmarinom. U praksi kaloper biljka može da zameni ruzmarin u većini jela.

Koristi od kaloper biljke

Sušeni kaloper

Infuzije od kalopere biljke se koriste za lečenje glista, neuroza, kolitisa, hemoroida, reumatizma, kamena u žuči i bubrezima. Obično se uzima po 1 kašičica sušene biljke i natopi se 10 minuta u 300 ml vrele vode. Infuzija se procedi i pije tri puta dnevno po 100 ml pre obroka.

Kaloper biljka deluje umirujuće i poboljšava apetit. Kaloper biljka je sastavni deo prolećnih biljnih čajeva koji služe za prečišćavanje krvi. Pijte kaloper biljku kao aromatičan čaj - po nekoliko listića u šolji vrele vode.

Kaloper biljka se preporučuje kod mioma uterusa, krvarenja, krvarenja u materici, cisti i mastopatija. Za spoljašnju upotrebu koristi se kod hemoroida.

Štetnost kaloper biljke

Budite pažljivi sa unosom kaloper biljke jer u velikim dozama postaje toksična. Najbolje je da je uzimate pod lekarskim nadzorom, da biste izbegli neželjene efekte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas