Indija ima bogate kulinarske tradicije, a indijska kuhinja je poznata po svojim jedinstvenim egzotičnim ukusima. Klima i prirodni resursi u zemlji omogućavaju proizvodnju izobilja začina, koji se koriste kako u svakodnevnim jelima, tako i u delikatesima.
Zapravo većina poznatih svetskih začina vodi poreklo iz Indije, koja je jedan od najvećih izvoznika začina u globalnim razmerama.
Saznajte više o specifičnostima najpopularnijih indijskih začina i dodajte sofisticiranost i egzotiku jelima, nadahnutim Južnom Azijom.
Kari
Kari je indijski začin koji se možda najviše koristi. On ima jak, pikantan, polu-sladak ukus. Ovaj začin se dobija od listova kari drveta. Ponekad se listovi koriste i sveži, ali u većini slučajeva oni se suše i od njih se pravi prah.
Postoji neke sorte ovog indijskog začina. Kao što je na primer crveni kari, koji se koristi u pripremi određenih delikatesa. Mogu da se nađu još i kari tečni ekstrati i pasta kari.
Kardamon
Ovaj začin se dobija od svežih zelenih mahuna kardamona. Semenke koje se nalaze u ovim mahunama se samelju i u većini slučajeva se koriste kao aromatični dodatak nekim vrstama čajeva. Ovaj indijski začin se još koristi i za začinjavanje pirinča i pečenih jela. Kardamon je jedan od najskupljih začina u svetu.
Kumin
Kumin Indijci izvlače iz posebnog zbunja, koje je karakteristično za njihovu zemlju. Zrnca kumina koja po veličini i teksturi liče na zrna kima, ponekad se i cela koriste u kuvanju. Ovaj začin ima sladak, blago pikantan i oštar ukus.
Korijander
Korijander se pravi od biljke, koja pripada biljkama porodice šargarepa. Listovi biljke su poznatiji kao kantarion, a semenke su te koje nazivamo korijander. Korijander ima ukus koji ide od slatkog ka gorkom, sličan je onom kod kore pomorandže.
Šafran
Šafran je takođe jedan od najsupljih delikatesnih začina u svetu. On se dobija od cveta koji raste jedino u Aziji i ima čudan i jak ukus. Visoku novčanu vrednost šfrana su predodredile okolnosti da je za jedan kilogram suvog šafrana potrebno 110 000-165 000 cvetova, koji se dobijaju od zasađene površine veće od dva fudbalska terena. U zapadnim zemljama prosečna maloprodajna cena je otprilike 1550 evra po kilogramu.
U Indiji ovaj začin se koristi za začinjavanje pirinča, slatkiša i sladoleda.
Komentari