Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»U koja jela treba dodati kajensku papriku?

U koja jela treba dodati kajensku papriku?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Kajenska paprika

Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike.

Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike". Međutim, naziv kajenska paprika obično se odnosi na mešavinu ove aleve paprike sa začinima kao što su kim, majčina dušica, beli luk, aleva paprika, pa čak i sušeni luk u prahu.

Kajenska paprika je poreklom iz tropskih regiona Amerike.

Najveći proizvođači začina danas su Meksiko, Brazil, Zapadna Afrika, Kina, Indija itd. Među prvim Evropljanima koji su dotakli ovu kulturu bio je Kolumbo, koji je mislio da je to crni biber.

Kolač sa ljutom paprikom

Ljut ukus kajenske paprike je zbog kapsaicina i vitamina A koji sadrži. Ima širok spektar upotrebe u kulinarstvu. Kada se doda, svakom jelu daje poseban ukus i kiselu oštrinu. Može se koristiti sušena i mlevena kajenska paprika.

Ova ljuta paprika je uključena u neke egzotične začine kao što su kari, topljena so, čili u prahu, berbere i mole negro. Takođe se koristi u pripremi legendarnog tabasko sosa.

Kajenska paprika se najviše koristi u jelima južnih naroda. Koristi se za pripremu brojnih soseva za meso, za aromatiziranje namirnica kao što su meso sa roštilja, jela sa povrćem, svinjetina i govedina.

Meso, riba, kao i ona jela sa sočivom i jela od graška dobijaju neodoljivu aromu i ukus sa malo kajenskog bibera u sastavu. Konzervirani paradajz, kao i marinirana riba, moraju se začiniti ovim začinom.

Začin ovog čilija je nepretenciozan i omogućava kombinovanje sa drugim začinima kao što su kurkuma, čubar, celer, crni i šareni biber, korijander, kim, đumbir i sušeni paradajz.

Zanimljivo je da je ovaj ljuti začin primenljiv i u konditorskoj industriji. Njime se začinjavaju neke vrste slatkiša, čokoladnih proizvoda i sl.

Bloody Mary sa kajenskom paprikom

Karakterističan ukus kajenske paprike omogućava da se koristi u pripremi nekih od najpopularnijih pića - Bladi Meri i Kuvano vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest