Kala namak /Kala Namak/ je posebna indijska mineralna so, poznata i kao crna indijska so, sulemani namak, black salt, himalajska ružičasta so i kala loon. Suprotno svom nazivu, indijska crna so uopšte nije crna, već tamnocrvena sa sivkastim pramenovima.
Proizvodnja kala namaka
Indijska crna so se proizvodi od minerala halita. Prirodno se javlja u rudnicima u Indiji, Bangladešu, Nepalu i Pakistanu, kao iu indijskim slanim jezerima Sambar i Didvana. Da bi se napravio kala namak, sirove soli se prvo moraju peći u rerni dvadeset četiri sata.
U tu svrhu se zatvaraju u keramičke tegle sa aktivnim ugljem, a dodaju im se i semenke amle, harada, bahede i kore bagrema. Kasnije, pečena so se ostavlja da se ohladi i odleži pre nego što se stavi na tržište. Kristali soli obično potamne, ali kada se samelju u fini prah, so postaje ružičasta.
Iako se indijska crna so može dobiti od prirodnih soli sa pomenutim primesama, ona se sve češće priprema veštački. Veštački način pravljenja kala namaka podrazumeva kombinovanje običnog natrijum hlorida sa malim količinama natrijum sulfata, natrijum bisulfata i gvožđe sulfata, koji se zatim redukuje hemijskim ugljem u peći.
Takođe se pokazalo da se sličan proizvod može dobiti reduktivnom toplotnom obradom natrijum hlorida, 5-10 odsto natrijum karbonata, natrijum sulfata i malo šećera. Prirodno dobijena crna indijska so i ona dobijena hemijskim putem ne razlikuju se mnogo po izgledu. Međutim, prirodna indijska crna so sadrži vitamine i gvožđe i svakako ima mnogo veću nutritivnu vrednost od svog veštačkog dvojnika.
Sastav kala namaka
Sastav indijske crne soli uključuje natrijum hlorid, sulfate, sulfide, stabilizatore i magnezijum. Hloridni sastojci kala namaka su "odgovorni" za njegov slan ukus. Ružičasta boja indijske crne soli je zbog stabilizirajućih sulfida, a karakterističan specifičan miris zbog vodonik sulfida u njenom sastavu.
Koristi od kala namaka
Zdravstvene koristi od kala namaka nisu male. Stručnjaci tvrde da prirodna indijska crna so ima niži sadržaj natrijuma od kuhinjske soli. Prema njihovim rečima, kala namak je pogodan čak i za ljude koji slede dijete bez soli i one koji pate od hipertenzije.
Crna indijska so se sve više koristi u kućnim spa tretmanima toplom vodom. Sumpor i so sadržani u vodi ublažavaju bolove u zglobovima, kostima i mišićima, a takođe i dezinfikuju.
Zbog toga ljudi širom sveta koriste vodeni rastvor crne indijske soli da se brže nose sa infekcijama i lokalnim upalama. Inhalacije se mogu napraviti sa istom slanom vodom za lečenje i čišćenje respiratornog trakta. Pored toga, kala namak se može koristiti za pripremu lekovite domaće paste za zube.
Kala namak u Ajurvedi
Ajurvedska medicina preporučuje crnu indijsku so za brojne bolesti. Međutim, uglavnom pomaže u regulaciji elektrolita gastrointestinalnog trakta. Zbog laksativnog efekta koji kala namak poseduje, dobro deluje kod zatvora.
Takođe se preporučuje za gasove, nadimanje, kiseline, gušavost, histeriju itd. Pošto prirodni kala namak sadrži mnoge i različite minerale, dobro deluje za osobe koje pate od anemije. Prema ajurvedskim isceliteljima, crna indijska so deluje podmlađujuće, rashlađujuće i umirujuće na naše telo, poboljšava varenje i vid.
Kala namak u kulinarstvu
Crna indijska so se uglavnom koristi u kulinarskim receptima tradicionalnim za Indiju, Bangladeš i Pakistan. Ljudi koji redovno konzumiraju kala namak tvrde da se ova so ne može zameniti nijednom drugom na meniju. Stoga, ako ćete spremati jelo čiji recept zahteva upotrebu kala namaka, nemojte misliti da će morska i obična kuhinjska so učiniti isto posao.
Kala namak daje jak karakterističan ukus indijskoj užini Čat (Chaat). Takođe se posipa po indijskim hlebovima, turšijama i raznim glavnim jelima itd. Možete posipati svež komad jabuke ili banane kala namakom da biste dobili najbolji ukus.
Međutim, ukus crne indijske soli se ne dopada svima, jer je, kao što je već pomenuto, vrlo specifičan i podseća na jaja /tačnije, pokvarena jaja/. Ali upravo iz tog razloga kala namak koriste vegani i vegetarijanci koji su prestali da konzumiraju jaja. U veganskoj kuhinji, salate su začinjene tofuom da bi oponašale salate od jaja sa crnom indijskom solju.
Jedan od najomiljenijih indijskih začina, chat masala je napravljena prvenstveno od crne indijske soli. Osim toga, sastav čat masale uključuje kumin, rendani mango, korijander, sušeni đumbir, crni biber, asafetidu i sušeni čili. Chat masala se koristi za aromatiziranje raznih salata, jela, pa čak i pića.
Tarator sa kala namakom
Neophodni proizvodi: krastavci - 500 g, kiselo mleko - 400 g, kim - 1 kašičica, kala namak - 1 prstohvat, asafetida - 2 prstohvata, so - po ukusu, voda - 1 šolja čaja
Način pripreme: Krastavce očistiti i sitno naseckati. Umutiti kiselo mleko dodavanjem vode i mešanjem. Dodajte krastavce. Zatim tostirajte kim na suvom tiganju dok ne počne da emituje jaku aromu. Nakon što se začin ohladi, sameljite ga i dodajte u tarator zajedno sa kala namakom i asafetidom. Na kraju posolite i promešajte.
Štete od kala namaka
Iako crna indijska so pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, ne treba je konzumirati u velikim količinama. Preterana upotreba kala namaka može izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Ljudi sa hipotenzijom /niskim krvnim pritiskom/ takođe treba da budu oprezni kada kuvaju sa crnom indijskom solju, jer im ona može dodatno sniziti vrednosti pritiska.
Komentari