bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je čorba od sočiva toliko korisna?

Zašto je čorba od sočiva toliko korisna?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2693
Zašto je čorba od sočiva toliko korisna

Sočivo je možda najstarija mahunarka, koju su ljudi gajili još pre 6 hiljada godina. Decenijama su se pojavile razne vrste sočiva koje se pripremaju na različit način.

Klasika je međutim čorba od sočiva, koja se nalazi na našoj trpezi. Možemo reći da je to jedan od najboljih prirodnih zamena za meso zbog visokog sadržaja proteina i u isto vreme malo kalorija.

Vlakna, gvožđe, kalijum, magnezijum, folat, vitamin B5 i B6, cink sa drugim korisnim sastojicma, osim proteina koji sočivo može dati telu. Porcija čorbe od raznih vrsta sočiva nije smao ukusna, nego nosi mnogo koristi zdravlju. Evo najvažnijih dokaza zašto je čorba od sočiva korisna.

Bogatstvo vlakana se odražava pozitivno na kardiovaskularni sistem. Zbog vlakana je elastičnog ivica krvnih sudova, a to je blagotvorno za cirkulaciju.

Filna kiselina i magnezijum su korisni za srce, kao i vitmain B9 je bufer ispred homocisteina, koji izaziva infarkt. Magnezijum je dodatak koji se i početku predlaže kod problema sa srcem, a čorba od sočiva ga osigurava na koristan i ukusan način.

Čorba od sočiva

Visok nivo holesterola je opasan, i njegovo smanjenje je briga o zdravlju. Čorba od sočiva daje mogućnost i tako pomaže kontroli srčanih problema.

Prisustvo vlakana je dobra prevencija dijabetesa. Uz njihovi pomoć ugljeni hidrazi se sporije razgrađuju i pretvaraju u energij, u, a ne gomilaju se kao mansoće u telu. Oni zasite duže vremena i zato se poznata i korisna čorba preporučuje kod dijeta za mršavljenje. Nije samo zdrava, nego je i dijetetska.

Da bi stomačno-crevni trakt bolje radio, vlakna su osnovna potreba. Olakšavajuće dejstvo se vidi odmah, čim se u meni uključi mahunarska. Sočivo je korisno kod bolesti debelog creva. Sočivo blagotvorno deluje na sindrom osetljivog debelog creva.

Zdrava čorba od sočiva

Za vegane i vegetarijance jedan od najboljih izvora proteina je ova kultura, u kojoj biljne belančevine uspešno menjanju životinjske, balansirajući mnogo procesa u telu, kojem je potreban protein. Zato oni često koriste čorbu od žutog sočiva, kao i druge recepte, ćuftice od sočiva na primer.

Osim svega ovoga, potreba za gvožđem će biti nadoknađena sa porcijom korisne čorbe od sočiva. Gvožđe osigurava transport kiseonika u telu, a ono proizvidi energiju koja nam je potrebna i održava metabolizam.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest