Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Svako bi trebalo da ima teglu kokosovog ulja kod kuće! Evo i zašto

Svako bi trebalo da ima teglu kokosovog ulja kod kuće! Evo i zašto

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
98202
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je već hiljadama godina poznato po svojoj visokoj hranljivoj vrednosti, a takođe i po svojoj primeni u kozmetici, mada se ne može zanemariti i njegova primena u kućanstvu.

Što se tiče zdravlja, ovo ulje ima bezbroj koristi, a najviše se ističu sledeće:

- poboljšava rad srca;

- poboljšava rad mozga;

- ojačava imuni sistem;

- ubrzava metabolizam;

- održava kožu zdravom, jakom i hidratiranom.

U kozmetici se uspešno koristi za:

- uklanjanje šminke;

- čišćenje lica i lečenje rana koje su posledica upala kože;

- eksfoliant za telo i lice;

Nega kože

- pomaže kod smanjenja bora oko očiju

- krema za nokte i zanoktice;

- krema za suve ruke;

- štiti od opekotina kože od sunca;

- može se koristiti kao dezodorans;

- smiruje suvu i iritiranu kožu;

- balzam za ispucala usta.

Takođe, ne treba zanemariti i to da se kokosovo ulje koristi za isipiranje usne duplje, deluje osvežavajuće, antibakterijsko, izbeljuje zubnu gleđ, štiti od karijesa.

Kokosovo ulje se koristi i za zdravu, sjajnu i elastičnu kosu. Može se dodati šamponu i ostaviti sat vremena na kosi, a zatim da se ispere toplom vodom. Takođe se može utrljati u koren kose i to će doprineti da kosa bude bujna, zdrava i lepa.

Kokosovo ulje se koristi i kod lečenja pojedinih infekcija kože, kod ušnih infekcija, herpesa, gljivičnih infekcija, hemoroida i drugih problema sa kožom, kao što su to i akne.

Uspešno se koristi i u domaćinstvu. Evo i kako:

- dodavanje kokosovog ulja kolačima ili drugim slatkišima doprinosi predivnoj aromi;

- za dezinfekciju daske za sečenje namirnica;

- za poliranje metalnih predmeta;

- za kaljenje posuda od livenog gvožđa, šerpi i tiganja;

- za održavanje kožne garniture;

- za čišćenje česmi i tuševa u kupatilu;

- čišćenje sobnih biljaka;

- uklanja zalepljene žvake sa podova, tepiha i drugih površina.

Digestivni sistem veoma lako usvaja kokosovo ulje, ne povećava nivo insulina u krvi, već povećava energiju, i to ako se doda 1 kašika jelu. Može se koristiti kao zaslađivač za čaj ili kafu.

Torta sa kokosom

Koristi u domaćinstvu, tačnije za pripremu hrane su velike, jer ovo ulje je otporno na visoke temperature, a pritom se i njegova struktura ne menja, dok za razliku od kokosovog, maslinovo ulje ne bi trebalo da se termički obrađuje.

Zanimiljivo je da ako se kokosovo ulje stoji na sobnoj temperaturi godinu dana, ono neće da užegne ili da promeni strukturu. To je zahvaljujući nezasićenim mastima koje se nalaze u njemu i zbog njegovog jakog antioksidantnog dejstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest