Ovo malo, tamnoljubičasto voće oblika grožđa poznato kao Akai Beri u poslednje vreme prava je senzacija u zdravstvenoj industriji sa dobrim razlogom.
Akai bobica je puna važnih vitamina, antioksidanata, masnih kiselina i drugih prirodnih elemenata koji su od velike koristi za organizam. Poznato je da voće ublažava mnoge bolesti. Lekari čak preporučuju njegovo uzimanje kao dnevnog dodatka.
Gubitak težine je veliki zdravstveni problem sa kojim se suočavaju milioni ljudi. Zadatak programa za mršavljenje je da se hrana konzumira na uravnoteženiji način. Veoma korisna namirnica u ovoj kategoriji je Akai, koji sadrži deset puta više antioksidanata od drugog voća iste grupe.
Pored antioksidanata sadržanih u njemu, tu su i esencijalne omega kiseline, vitamini, proteini, kalcijum i visok sadržaj vlakana.
Neki od vitamina koji se nalaze u ovom voću su vitamin A, C, E, tiamin, riboflavin i niacin. Pomažu u poboljšanju vida, razgradnji proteina i ugljenih hidrata, normalnom funkcionisanju digestivnog sistema i protiv starenja. Stoga, neki kozmetički proizvodi koriste ulje akai bobica.
Visok sadržaj vlakana akai bobica pomaže izbacivanju toksina iz tela. Ovo je korisno za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Akai je poznat po tome što je izvor energije. Ova bobica održava um budnim i korisna je za mentalnu aktivnost.
Pošto ga vitaminski sadržaj voća čini super namirnicom, sve više ljudi ga dodaje u svoj svakodnevni jelovnik.
Iako voće ne izaziva nikakve neželjene efekte i nema dokaza za to, preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama sa određenim medicinskim komplikacijama da se pre uzimanja konsultuju sa lekarom.
Kolika je preporučena količina koja se može uzeti nije dokazano. Ako voće konzumirate kao hranu, nema opasnosti.
Akai bobica je sastojak nekih sokova, pića, likera, želea, sladoleda i druge hrane. Takođe se koristi kao prirodna boja za hranu.
Pogledajte takođe za šta je dobra akai bobica i koji su neželjeni efekti uzimanja akai bobica.
Komentari