Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Sve o provansalskoj kuhinji

Sve o provansalskoj kuhinji

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Sve o provansalskoj kuhinji

Jugoistočni deo Francuske je poznat po nazivu Provansa. U većem delu godine sunce ne štedi svoje zrake u ovom delu Mediterana. Neobično mesto uronjeno je u aromu divljih biljki i odmah privlači blaženstvom kojim zrači. Primamljuje svakog ko je prošao tuda, zato što stvara osećaj rajskog kutka i života poput Božijeg.

Kažu da će u Provansi čovek sa sebe otresti poslednju trunčicu stresa kojeg nosi samo dok putuje ka ovom veoma bajkovitom francuskom mestu. Arome lavande, majorana, ruzmarina i majčine dušice, obogatile su vazduh te oblasti i u velikoj meri diktiraju ritam života u kojem ima mnogo vremena za sve. Pre svega za prepuštanje zadovoljstvu hrane.

U pogledu kulinarskih iskustava, kao i mogućnosti koje provasansalska kuhinja nudi, područje je pravo blago. Tamo uvek ima vremena za jutarnju kafu ili pastis, za duge obilaske tržnica prepunih svežim mesnim proizvodima i ove zanimacije uvek donose zadovoljstvo dobro provedenog vremena.

U Provansi ručak je dug i pretvorio se u specijalni ritual. Ovo je vreme za slavlje čula koje je lako organizovati, zato što u zemlji u kojoj je nastala visoka kuhinja sa njenom sofisticiranošću i veštom kombinacijom ukusa.

Karakteristične osobenosti provansalske kuhinje

Svaka nacionalna ili regionalna kuhinja nudi svoje zanimljive osobenosti, ali provansalska kuhinja ne treba da bude zanemarena, zato što je u stanju da na najbolji način oformi kulturu ishrane i života.

Ovo je vrsta Mediteranske kuhinje, što znači da je zdrava i bogata. Ona je zaista blagoslovena, zato što je raznovrsnost lokalnih francuskih proizvoda i začina koje koristi zadivljujuća. Ovo kuhinju čini neformalnom, šarenom i aromatičnom.

Osnovni proizvodi su dobro poznati i koriste se u celom regionu Sredozemnog mora - masline, maslinovo ulje, sveži paradajzi, grašak i buket lokalnih začina.

Osobenost lokalnog kuvanja je što slično Mediteranskoj kuhinji, koriste maslinovo ulje kao osnovnu masnoću, a ne guščiju mast koja se preferira u drugim oblastima.

Osnovni proizvodi u provansalskoj kuhinji

Provansalska kuhinja

Povrće - Provansa je oblast francuske oblasti sa najboljom rekoltom povrća u zemlji. Karompiri, paprike, paradajzi, celet, tikvice su proizvodi koji su prisutni u gotovo svakom francuskom receptu.

Masline - osnovna namirnica u Mediteranskoj kuhinji, tako što se koristi kako u prirodnom stanju, tako i u obliku masnoće.

Voće - kajsije, trešnje, breskve, smokve, dinje, grožđe i još mnogo drugog stvaraju izobilje voća u regionu i predstavljaju deo bogatstva kulinarnih jela u Provansi.

Riba - u Mediteranskoj kuhinji zastupljena je morska hrana, ali u Provansi pre svega ribi inćun se daje privilegija. Dodaju je čak i u čisto mesne specijalitete, na osnovu telećeg i jagnjećeg mesa. U oblasti ova voljena riba se prerađuje kako bi postala dodatak uz hranu. Riblji fileti se nakisnu, suše i melju u pastu koja se koristi kao začin, utrljana u meso. Može da se jede i kao francuska pašteta, namazana na hleb. Pomešana sa belim lukom predstavlja nešto poput sosa u kojem se topi.

Meso - među mesom pravi delikates je guščije meso. Od njega se pravi poznati konfi, koji je pak osnovni proizvod za kasule - jedan od tradicionalnih jela u zemlji. Konfi se takođe pravi od svinjetine, pačetine ili drugog masnog mesa.

Začini - bosiljak, majčina dušica, origano, menta, ruzmarin igraju važnu ulogu u svakom receptu i koriste se u svežem stanju. Važno mesto zauzima i beli luk, jer osećaj ukusa jako varira - od blagog i slatkog do vrućeg i oštrog. Karakteristično za provansalsku kuhinju je što su preferirani začini divlje biljke, a ne kultivisane. Svi omiljeni u oblasti zelenih začina daju specifičan prepoznatljiv ukus jelima koja se serviraju u ovoj oblasti Francuske.

Ovde ima i tartufa, kao i divljih pečuraka, a obe vrste pečuraka se uključuju u izvrsna jela, karakteristična ne samo za tu oblast, nego i za celu zemlju.

Najpoznatiji specijaliteti provansalske kuhinje

Bujabes

Kada je reč o hrani u Provansi, uvek se počinje čuvenom supom bujabes, koja je omiljeno jelo svih južnjaka. Liči na našu riblju čorbu i pravo se takođe od različitih vrsta ribe, što je veća raznolikost, to je supa ukusnija. Psolužuje se sa prepečenim kriškicama i ajolijem. Pod ovim nazivom se krije domaći majonez ss maslinovim uljem i belim lukom.

Brandad

Brandada
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Veoma karakteristično jelo u ovoj oblasti je brandad. Predstavlja paštetu od sušene ribe bakalar i maslinovog ulja. S obzirom na to da se oblast nalati blizu Sredozemnog mora, predloga sa morskom hranom je mnogo. Vole i komade ribe u maslinovom ulju, limunovima i divljim začinima koji se mariniraju sirovi.

Ratatui

Teško da će neko otići iz Provanse, a da ne proba ratatui. Ovaj recept je iz oblasti Nice. To je sezonsko povrće koje se poslužuje dinstano bilo kao predjelo, bilo kao glavno jelo ili garnirung uz meso.

Nisoaz

Naziv koji lepo zvuči odnosi se na salatu sa rubom tunom, inćunom, kaparom, kuvanim krompirom, paradajzima, maslinama, crvenim lukom i paprikom, artičokom. Za dresing se koristi vinegret.

Francuski hleb

Fugas - provansalski hleb

Ne smatramo samo mi hleb osnovnom hranom. U Provansi hleb takođe uživa posebno poštovanje. Provansalci vole fugas koji je približniji pogači od belog brašna. Često se u njega stavljaju začini, orasi ili sir koji se zapeku i jede se kao samostalna hrana za doručak.

Napici u Provansi

Provansa iznenađuje sa tim što nije oblast koja je glavna u proizvodnji vina, ali piće tamo je ne samo posebno poštovano, već postoji i cela kultura posluživanja vina sa hranom.

Proizvode rose, kao i crvene sorte vina, posebno za papsku instituciju. Inače postoji ceo sistem posluživanja hrane sa tačno određenom markom vina.

I s obzoriom na to da je reč o provansalskoj kuhinji, ne može da se propusti Pastisa koja se u Provansi nalazi u svom carstvu. Predstavlja alkoholna pića sa žućkastom bojom i dahom anisa. Poslužuje se raszređena sa malo vode i kockicom leda. Nije neuobičajeno da se poručuje za vreme kada se pije jutarnja kafa.

Magija provansalske kuhinje

Vino u provansi

Magijsko delovanje ove najjednostavnije, ali i najukusnije francuske kuginje dolazi i od načina ishrane, koji je posebno interesantan u Provansi, zato što je dizajniran tako da se u najvećoj meri oseti ono što nudi kuhinja.

U Provansi ključan obrok je ručak. On je dugačak, traje otprilike 2 sata. Uključuje predjelo od različitih salata, ribe ili karamelizovano voće i zapečeni sir. Obavezno u meni ulazi i neko od omiljenih jela Provansalaca, koji su ovu oblast učinili poznatom i kao kulinarski centar. Na trpezi obavezno ima i različitih vrsta hleba, a nezamenjiva pratnja hrane je lepo francusko vino.

Provansalska kuhinja pokazuje da obična, kvalitetna i nepretenciozna hrana može da bude izuzetno ukusna i da se pretvori u kulinarski praznik svakog dana. Dimenzije ukusa hrane u Provansi se prepliću i prelivaju jedan u drugi kako bi preneli svakog njenog obožavaoca u novi svet ukusa i aroma, gde haran, iako i prosto organizovana, je izdignuta do nivoa cele umetnosti.

A sada je ostalo da izaberete nešto slatko od ovih francuskih deserata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest