Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako organizovati malu kuhinju i kuvati u njoj

Kako organizovati malu kuhinju i kuvati u njoj

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
kako da kuvamo u maloj kuhinji

Tamo gde nas čeka miris sveže pečenog hleba i šoljica toplog čaja je mesto koje u najdubljoj mašti nazivamo domom. Ova slika je povezana sa mislima o lepoti, udobnosti, toplini, komforu.

Svaki kutak je privatni prostor, ali iznenađujuće mnogi ljudi povezuju dom sa mestom gde se priprema hrana za porodicu. U ovom pravcu, kuhinja nije slučajno nazvana srcem doma.

Koncepti dizajna ove prostorije se stalno ažuriraju i menjaju kako bi se stvorila moda savršenog korišćenja prostora, gde funkcionalnost i lepota idu ruku pod ruku. Naročito kada je u pitanju mali prostor koji ima iste funkcije kao i velika kuhinja.

Evolucija dizajna i rasporeda u maloj kuhinji se stalno menja u skladu sa raznovrsnim životnim stilom. Nije teško napraviti idealnu kuhinju na malom prostoru sa opcijama koje su danas dostupne. Evo nekoliko smernica za rad na organizaciji male kuhinje.

Kriterijumi za kuhinju kao dela doma

Ispred ovog dela stambenog prostora razumljivo je neočekivano mnogo kriterijuma - za sve se mora naći mesto da bi se prvo ispunila očekivanja domaćice.

Oni treba da uspešno kombinuju njegove profesionalne ambicije sa zadatkom da zadovolji potrebe udobnog doma stvorenog aromom ukusne hrane, okupljajući porodicu oko stola u ležernom razgovoru i deljenju svakodnevnih dešavanja. A udobnost u kuhinji je zahtev svakog člana domaćinstva.

Ako dom ima dovoljno veliku površinu namenjenu kuhinji, čini se da su ovi zadaci lakši za ostvarivanje, ali mnogi moderni domovi imaju male kuhinje, što čini izazov za uređivanje u udoban i funkcionalan prostor koji zadovoljava potrebe porodice malo komplikovanijim.

Kako organizovati i kuvati u maloj kuhinji je pitanje veće težine, ali i sa mnogo odgovora i mogućnosti.

Projektovanje i raspored površina u maloj kuhinji

Uloga dobrog rasporeda je veoma važan deo dizajna povezan sa dobro organizovanom kuhinjom. Dobra distribucija omogućava racionalno korišćenje svakog centimetra oskudne površine.

Ako je kuhinja uzak i dugačak prostor, ovo je najbolja opcija za dobijanje prolaznog prostora koji omogućava udobno kretanje u prostoriji.

Dostupni su zidovi ormara, ali ih je potrebno postaviti od poda do plafona da bi se obezbedilo dovoljno prostora za skladištenje. Dobra iskorišćenost malog prostora bolje će se ostvariti ako se sudopera postavi na jedan zid, a frižider, rerna i mikrotalasna rerna na drugi.

organizovanje male kuhinje

Jednostavnost je ključ da mala kuhinja izgleda veća nego što zaista jeste. Neki kuhinjski nameštaj u minimalističkom stilu može igrati ključnu ulogu u davanju kuhinji čistijeg stila. Skrivanje ručki i uređaja sa panelima doprinosi stvaranju neprekidnih površina koje vizuelno proširuju površinu kuhinje.

U organizaciji je dobro kladiti se na princip vertikalnosti. Svaki centimetar od poda do plafona je važan za povećanje prostora i funkcionalno korišćenje prostora.

Kombinovanje zatvorenih rešenja za skladištenje sa otvorenim koji dozvoljavaju kuhinji da diše je veoma pametan način da opremite kuhinju.

Sto i kuhinjsko ostrvo u jednom

Kuhinjsko ostrvo je nesumnjivo izuzetna pogodnost u ovom prostoru. Ako prostor ne dozvoljava da se kombinuje sa stolom, ostrvo može da ispuni i ovu ulogu ako se oko njega rasporede barske stolice za sedenje dok jedete. Međutim, ova opcija nije pogodna u porodici sa malom decom, jer je barska stolica viša od obične stolice i neudobna je za dete.

Red u kuhinji

Red je važan u svakoj prostoriji, ali u maloj kuhinji ​​je osnovni element organizacije. Dobro je ulagati u sisteme koji su funkcionalni i koji se mogu konvertovati, skrivajući neprikladne poglede. Evo nekih predloga.

1. Skrivanje aparata u ormanu

Da površine ne bi izgledale pretrpano, toster, čajnik i aparat za kafu mogu se odložiti u ormar. Može se izabrati model sa padajućim vratima da bi se olakšalo vađenje ili da bi se mali nepotreban kutak pretvorio u oazu za kafu.

2. Ulaganje u fleksibilne sisteme za čuvanje

U maloj kuhinji morate razmišljati kreativno kada je u pitanju čuvanje. Umesto da postavljate ormare, možda biste razmotrili dasku ili metalne cevi za pričvršćivanje kuka.

3. Otvorene police

Sve su češći element u modernim kuhinjama, a za malu prostoriju su odlično rešenje. S jedne strane, prikladni su jer ne stvaraju osećaj nereda, stvari su lako dostupne, ali moraju da se održavaju uredno i da se često čiste od prašine.

4. Korišćenje stranica nameštaja

Stranice nameštaja idealne su za pričvršćivanje šina ili regala i držanje malih predmeta tamo. Mesta gde je izgubljen prostor, kao što su praznine između polica, na zadnjoj strani ormarića, ispod lavaboa, neiskorišćeni uglovi i lajsne takođe mogu doći u obzir. Sređivanje svuda pomoći će da se očisti kuhinjski pribor i uređaji koji se retko koriste ili imaju samo jednu namenu.

5. Povećajte veličinu umivaonika

Ako u maloj kuhinji nema mesta za mašinu za pranje sudova, dupla sudopera je dobro rešenje. Omogućava da se posuđe ne gomila ako se više koristi tokom jela i pripremanja hrane.

kuvanje u maloj kuhinji

6. Izbor neutralne šeme boja

Da bi mala kuhinja bila lagana i prozračna, dobro je kladiti se na neutralnu šemu boja. Ovo ne znači samo bež ili belo. Bledožuta, krem ili pastelno plava kuhinjska ploča, pločice ili radna površina su ideje za drugačiju, ali i prostraniju malu kuhinju.

7. Stakleni ormari

Drveni nameštaj ne dozvoljava da se vidi šta se kuva u kuhinji. S druge strane, preporučljivo je imati komad nameštaja koji ima staklenu prednju stranu. Pošto će na ovaj način svetlost biti intenzivnija, mnogo bolje će se reflektovati i najsvetlije područje će biti vidljivo.

8. Staklene tegle

Uvek su praktične, bez obzira gde se koriste. U njih se može staviti i pasulj ili druga hrana koju treba držati dalje od hladnoće. Ovo je veoma originalan dekorativni način organizovanja kuhinje.

Uređena sa ljubavlju i pažnjom ka detaljima, kuhinja ostavlja utisak malog i urednog prostora, koji ima sve što vam je potrebno i više od toga. Kuhinja je jedna od tačaka doma gde je koncentrisana energija stanara.

Povišeno raspoloženje utiče na ukus jela, a toplina ambijenta sve čini privlačnijim. I iako mala kuhinja nije najprostranije mesto na svetu, dovoljno je da bude dizajnirana tako da daje osećaj da je sve što je potrebno za pripremu kulinarskih remek-dela dostupno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest