Sve koristi lucerke

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3945
lucerka

Iz centralne Azije kod nas je stigle nepretenciozna biljka, korišćena pre 6, 7 hiljada godina u svojoj domovini kao hrana za konje. To je lucerka.

Osim kao stočna hrana za životinje, lucerka se pokazuje i kao unikatna lekovita biljka sa mnogim koristima za zdravlje čoveka. Ovo je sredstvo koje ublažava bolove, diuretik i laksativna biljka, služi za jačanje, čišćenje i umirivanje i zarastanje rana.

Preporučuje se korišćenje lucerke kao lek kod kožnih oboljenja, prehlada, dijabetesa, hipertonije, ishemijske bolesti srca, problema sa crevnim traktom, oštećenja zglobova, tahikardije, hroničnog zatvora, cistitisa i uretritisa, oboljenja štitne žlezde.

Mnogi navedeni pozitivni uticaji lucerke su posledica izvanrednog sastava ove trave. Ona je jako zasićena vitaminima i aminokiselinama koje povećavaju vitalnost tela. Sa lucerkom se uklanja umor, gubitak snage, nervoza.

Vitamin K koji je sadržan u njoj je koristan za jetru. On jača i zgrušavanje krvi. Biljka jača miokard i oporavlja normalni ritam srca.

Jača krvne sudove - njihovi zidovi postaju jači i elastičniji. Smanjuje krvni pritisak i blagotvorna je kod ishemije srca. Proklijale semenke lucerke se preporučuju kod rizika od katarakte.

koristi od lucerke

Zahvaljujući kalcijumu, fosforu, manganu, gvožđu, cinku, bakru, magnezijumu, kalijumu, natrijumu, lucerka ima višestruko delovanje. Ona je nezamenjiv izvor hlorofila, estrogena, saponina, šećera, pigmenata, skroba, biotina, alkaloida, enzima i mnogih drugih korisnih materija, zato nije čudno što može da se koristi sa jednakim uspehom za mnoge različite potrebe.

Lucerka je odgovarajuće sredstvo za zarastanje rana, čireva i u borbi sa erozijama. Snižava holesterol u krvi, normalizuje šećer u krvi, održava balans crevne flore.

Sa ovom travom se sprečava razvoj ateroskleroze, ona ima antimokrobni efekat i čak jača zube, zato što sadrži fluor. Zahvaljujući vitaminu D i kalijumu, pomaže u oporavljanju kostiju i bori se sa osteoporozom.

Lucerka je korisna za žene u menopauzi, kao i za profilaktiku raka dojke. Ona je dobar detoksikator i imunomodulator. Dobra opšta forma i vraćanje životnog tonusa, mirno može da se poveri ovoj biljci koja je prava barijera protiv stresa i starenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest