Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nikada nemojte jesti ove delove pileta!

Nikada nemojte jesti ove delove pileta!

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4106
Nikada nemojte jesti ove delove pileta

Pileće meso je izdržalo konkurenciju drugih mesnih namirnica i iz mnogih razloga je nezamenjiva i omiljena hrana u našem menijiu. Najvažniji među njima su to što je ovo najlaganije, ali i najukusnije moguće meso. Ono se lako i brzo priprema i niske je cene. Piletina sadrži i mnogo korisnih hranljivih materija.

Proteine koji su sadržani u ovom ptičijem mesu telo bolje apsorbuje u odnosu na svinjsko i goveđe meso. Piletina je bogata vitaminima iz grupe B i ovo ih čini preporučujućom hranom kod prehlada kada je potrebno ojačati imunitet i metabolizam.

Međutim, u pojmu pileće meso treba da se razgraniče različiti delovi pileta. Oni nemaju jednak sadržaj i nisu svi delovi njega korisni.

Najdijetalnije i najkorisnije je meso od ptičijih prsa. Takođe, ono je i sa najboljim kvalitetima ukusa. Sadrži i manje dodataka sa hemijskim sastavom, koji se koriste kod uzgajanja ptica - hormoni i antibiotici.

Međutim, ima i delova pileta koji su definitivno zabranjeni, zato što predstavlju rizik za zdravlje ljudi.

Delovi pileta

Tamno meso od pilećih nogu i pilećih bataka se smatra štetnijim, zato što se tamo nagomilavaju veće količine aditiva koji korišćeni prilikom uzgajanja pilića. Meso je jestivo, ali je bolje da se ne preteruje sa njim i da se da prednost dijetalnijem mesu od prsa.

Da vidimo koji delovi pileta su štetni i treba obavezno da se izbace.

Pileće džigerice

Pluća ptice su zakrčena parazitima i bakterijama. Čak ih ni toplotna obrada ne ubija. Reč je o bakterijama koje su otporne na toplotu, one su nagomilane u plućima. Prilikom upadanja u ljudsko telo one dovode do diskomfortnim stanjem. Ove bakterije su sakriveni neprijatelj koji svakog momenta može da se manifestuje, čak u početku telo da nije reagovalo na njih.

Džigerica pileta sadrži mnogo proteina, bogata je dragocenim vitaminom B12, sadrži i mikroelemente - bakar i gvožđe, ali i dosta masti, koje nam prete holesterolom i to u značajnim dozama.

Pileća trtica

Pileće trtice

Ovo je onaj deo tela iz kog ptica izbacuje izmet iz svog tela. Sasvim prirodno, u njoj žive paraziti i bakterije. Osim toga, nagomilvama masnoće koje nikako nisu korisne.

Pileća glava

Mnogo štetnih materija koje pile proguta se nagomilava u njegovoj glavi. Prilikom konzumacije ovog dela pileta oni upadaju u naše telo i mogu da imaju neativan efekat na zdravstvenom planu. One su štetne kod redovne konzumacije.

A ukoliko vam se nalazi neko drugo domaće pile ili kokoška, napravite jednu pileću supu za dušu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest