Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ove namirnice NE treba jesti kod dijareje

Ove namirnice NE treba jesti kod dijareje

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47238

Kod dijareje bi trebalo da se drži posebna dijeta. Postoji veliki broj namirnica koje iritiraju osetljivi želudačno-crevni trakt. Namirnice, koje ne bi trebalo da se tada konzumiraju, dosta su, ali lepa vest je da kada vam se želudac smiri, ponovo ćete moći da jedete sve.

Kod dijareje ne bi trebalo jesti sveže voće i povrće, buduči da sadrže dosta vlakana i iritiraju želudačno-crevni trakt.Takođe, nije poželjno da pijete ceđene sokove od voća i povrća.

Najviše bi trebalo da izbegavate voće poput krušaka, plavih šljiva, dinje, lubenice, jabuke, smokvi, breskvi i kajsija, kao i bundeve, jer ono ima diuretski efekat.

Povrće koje ima snažan diuretski efekat su: tikvice, paradajz, spanać, karfiol, boranija, brokoli.

Tečnosti, koje unosite, trebalo bi da budu na sobnoj temperaturi. Previše topli ili previše hladni napici iritiraju želudac.

Nije preporučljivo ni da se konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Ne treba piti sveže mleko, kao ni kiselo. Dozvoljeno je da se pojede malo pečenog pilećeg mesa, ali bez ikakvih masti i bez kožice.

Ibegavajte teške namirnice kao što su pečurke, nezavisno od njihove pripreme.

Nemojte jesti ni jaja. Nije preporučljivo da jedete ni kobasice, paštete, kobasice i slične namirnice.

Ibegavajte i kompote, kao i sve vrste konzerviranih namirnica. Nemojte koristiti suncokretovo, maslinovo ulje, kao ni druge vrste masti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji