Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kajsije protiv kašlja i otežanog disanja

Kajsije protiv kašlja i otežanog disanja

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2007
Kajsije protiv kašlja i otežanog disanja

Ispostavilo se da su kajsije, osim što su vrlo ukusno i sočno voće, veoma korisne. One imaju istoriju dugu preko 8000 godina, i iako ih Kinezi u pisanim izvorima pominju pre samo oko 4000 godina, Jermenija se smatra njihovom domovinom.

Zanimljiva činjenica je da se sušene kajsije smatraju mnogo korisnijim od svežih. A njihova jezgra u košticama se koriste za pripremu napitka koji je dokazao svoju efikasnost kod otežanog disanja ili upornog kašlja.

Sve što treba da uradite je da zdrobite koštice, da ih oljuštite od kore i ostavite da se osuše na suncu ili u rerni/sušilici, u slučaju da želite odmah da ih upotrebite.

Kada su spremne, sameljite ih u prah i dodajte 1 kašičicu od njih u vaš omiljeni čaj ili mleko. Pijte 1 šolju ovog lekovitog napitka 3-4 puta dnevno i brzo ćete zaboraviti na otežano disanje i kašalj.

Gornja metoda za upotrebu koštica kajsije je vrlo pogodna u lečenju bronhitisa, traheitisa i laringitisa. Takođe, nemojte misliti da će samo koštice kajsije biti korisne kod kašlja ili otežanog disanja.

Da, ovo je najefikasniji metod primene kajsija u ovom pogledu, ali su veoma korisne i sirove i sušene. Naš jedini savet je da sveže kajsije konzumirate samo kada im je sezona, odnosno leti. Džem od kajsije i kompot od kajsija, koji su domaće proizvodnje, takođe imaju dobar terapeutski efekat na kašalj i otežano disanje.

Kajsije

Čak i ako nađete sveže kajsije u trgovinskim lancima na jesen, zimu i proleće, one će zbog svog tretmana kako bi bile pogodne za uvoz i prodaju izgubiti veći deo hranljivih sastojaka.

A da li se sećate poznatog hunza naroda, koji naseljavaju severni Pakistan i za koje se kaže da su jedan od najdugovečnijih naroda? Nacija koja, uprkos udaljenosti od bilo koje civilizacije, ni ne zna šta je srčani udar, hipertenzija, rak ili giht?

Nacija koja je poznata po savršenom vidu, koji ostaje takav i među stogodišnjacima. Pretpostavlja se da je to zbog svakodnevne konzumacije kajsija, koje se uzimaju u bilo kom obliku - sirove, sušene, kao sokovi, kompot itd.

Možda je ovo pravi dokaz o lekovitim svojstvima kajsije, i to ne samo protiv otežanog disanja i kašlja. U ovom voću verovatno leži ključ dugovečnosti.

A dugovečnost se održava ako redovno jedete nešto ukusno što vam donosi zadovoljstvo. U tu svrhu su najpogodniji naši recepti za kolače od kajsije i deserte od kajsija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest