Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od kardamoma

Zdravstvene koristi od kardamoma

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Koristi za zdravlje od kardamoma

Kardamom je začin koji je cenjen među gurmanima širom sveta. Ima slatku začinjenu aromu, blago oštar ukus. Začin se dodaje raznim jelima – od aromatičnih supa do hladnih predjela. U Indiji je ova kulinarska komponenta cenjena od davnina. Takođe je uobičajen u Izraelu, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. U nekim azijskim zemljama dodavanje kardamoma u jela smatra se dobrim kulinarskim pravilom.

Kod nas kardamom nije neki čudan začin, ali je odnos prema njemu više nego ravnodušan. Neko ga voli, drugi ne, a neko jednostavno ne zna da su koristi od kardamoma prilično velike i ako nema kontraindikacija, trebalo bi da probate ovaj začin.

Šta sadrži kardamom

Seme biljke kardamoma sadrži:

- vitamine grupa B, A, C, E;

- esencijalna ulja;

- biljne masti;

- kalcijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor, mangan, gvožđe.

Izražena ljuta aroma citrusa svojstvena je ovom začini zbog visokog sadržaja eteričnih ulja - limonena, terpineola, cineola, armidona. Ova eterična ulja imaju antimikrobno, protivupalno dejstvo. Neki od njih sprečavaju rast patoloških ćelija i smatraju se efikasnim u sprečavanju pojave kanceroznih tumora. Takođe, ovi estri mogu imati analgetički, hipotenzivni efekat.

Semenke kardamoma se smatraju veoma visokokaloričnim (310 kcal na 100 grama) proizvodom. One daju energiju telu.

Zdravstvene koristi od kardamoma

Koristi od kardamoma

Veruje se da uključivanjem ovog začina u svoju ishranu možete smanjiti rizik od sledećih problema:

- nadutost, crevnih kolika;

- mučnina i povraćanja;

- hemoroidi;

- konstipacija, dijareja;

- glavobolja;

- virusne, bakterijske infekcije.

Kardamom je pouzdan saputnik tokom mršavljenja. Ovaj začin pomaže da se telo nežno očisti od toksina i nečistoća. Dobar je začin u kompleksnoj terapiji anoreksije. Aroma kardamoma stimuliše apetit i blokira osećaj mučnine.

Za razliku od mnogih začina, ovaj ne iritira sluznicu želuca. U istočnjačkoj medicini kardamom se naziva iscelitelj gastrointestinalnog trakta. Međutim, nemojte se oslanjati na glasine i površne informacije. Ako imate hronične bolesti, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom pre nego što izaberete narodni lek za rešavanje problema.

Koristi kardamoma za zdravlje žena

Odvojeno, vredi napomenuti koristi kardamoma za žensko telo. Kardamom je koristan tokom menstruacije. Ima blagi antispazmodični i analgetički efekat. Začin je takođe dobar za obnavljanje ciklusa kada je prekinut. Ublažava simptome tokom menopauze, ima antistresno, toničko dejstvo.

Orijentalni začin podstiče prirodnu proizvodnju kolagena. Ako žele da zadrže lepotu kože, kose, noktiju, žene mogu da uvrste ovaj začin u svoju ishranu.

Koristi kardamoma za muškarce

Koristi od kardamoma za muškarce

Kardamom takođe ima značajne koristi za muško telo. Kardamom je moćan afrodizijak, koji u velikoj meri povećava seksualnu aktivnost. Postoje narodni recepti na bazi kardamoma koji se koriste za vraćanje potencije.

Kao što je već pomenuto, koristeći ovaj začin, lakše je odupreti se stresu. Muškarci sa svakodnevnim fizičkim i emocionalnim stresom definitivno će ceniti ovaj začin kao moćnu profilaktiku koja će pomoći u očuvanju nervnog sistema i jačanju tela u celini.

Začin kardamom je koristan na mnogo načina da utiče na ljudsko telo. Ako nema kontraindikacija, a ukus i aroma ovog začina se doživljavaju pozitivno, nemojte zanemariti uključivanje začina u sopstvenu ishranu.

Kontraindikacije za upotrebu kardamoma

Kao i svaki biljni proizvod, kardamom ima listu ograničenja u kojima se začin ne može jesti. To uključuje:

- trudnoću i dojenje;

- gastritis, peptični čir želuca, creva, duodenuma;

- hipertenzija, hipotenzija u akutnoj fazi (potrebna je konsultacija sa lekarom);

- uzrast dece do 7 godina;

- individualna netolerancija na proizvod.

Takođe, sve hronične bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu mogu nametnuti trajnu ili privremenu zabranu upotrebe ovog začina.

Pogledajte još ukusnih specijaliteta sa ukusom kardamoma, kao i koristi i upotreba čaja od kardamoma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest