bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kajsije su hrana za mozak

Kajsije su hrana za mozak

Kajsije

Domovinom kajsije se smatra region istočnog Tadžikistana i severnog Pakistana, u podnožju planine Hindu Kuš. Stare hronike pokazuju da su drevni Tadžici prvi uzgajali aromatično i izuzetno korisno voće.

Danas, u planinama severnog Pakistana, kajsije i dalje gaje narod Hunzi, koji je poznat po tome što niko od njihovih predstavnika ne oboli od bolesti kao što su srčani udar, hipertenzija, rak, visok holesterol, giht.

Osim toga, svi hunzi, stari i mladi, imaju savršen vid koji se ne pogoršava sa godinama. Naučnici ovu pojavu objašnjavaju čestim konzumacijom kajsija.

Istraživanja o uticaju konzumacije aromatičnog voća na organizam pokazuju da je reč o svojevrsnoj apoteci koja sadrži mnoge korisne supstance i vitamine. Pre svega, kajsije deluju izuzetno dobro kod anemije.

Bogate su gvožđem i stoga su savršen lek za anemiju. Istraživanja su pokazala da 100 grama voća ima isto dejstvo kao 250 grama džigerice. To je zbog prisustva kobalta i bakra u kajsijama, koji izazivaju brže stvaranje belih krvnih zrnaca.

Kasije su takođe hrana za mozak. Oni stimulišu njegovu aktivnost, zbog visokog sadržaja fosfora i magnezijuma. Kombinacija ova dva elementa nas zapravo čini pametnijima.

Kajsije su hrana za mozak

Ovim se ne iscrpljuju korisne osobine voća. Pomaže protiv raka i slepila. Njegovi orašasti plodovi sadrže visok nivo vitamina B17, koji je takođe poznat kao amigdalin. Poslednjih godina veći broj vodećih onkologa preporučuje upotrebu ove vrste vitamina za prevenciju protiv raka, kao i u terapijama za njegovo lečenje.

Važno je znati da orahe treba konzumirati pečene. Stručnjaci Američkog udruženja za borbu protiv raka tvrde da visok nivo karotena u kajsijama smanjuje rizik od raka larinksa, jednjaka i pluća.

Prisustvo beta karotena u aromatičnom voću poboljšava vid. Ova vrsta proteina se transformiše u vitamin A kada uđe u telo. Vitamin je uključen u sastav vizuelne ljubičaste boje i formiranje kože i sluzokože. Osim za vid, vitamin A je koristan i za oči, kosu, kožu, desni i žlezde, a takođe jača naš imuni sistem.

Kasije takođe pomažu protiv bolova u zglobovima zbog visokog sadržaja kalcijuma, što ih čini odličnim sredstvom za prevenciju osteoporoze.

Pogledajte i neke ideje za:

- slatkiši od kajsije;

- slatko sa kajsijama;

- torte sa kajsijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
14.01.2023 11:18
Obožavamo kajsije, bilo da su sveže ili sušene
0
0