Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kajsije - koristi i hranjljivi sastav

Kajsije - koristi i hranjljivi sastav

kajsije koristi

Kasija je jedno od najukusnijih vrsta voća koje sazreva leti. Postoji mnogo načina da se koristi - može se jesti sirova, može se napraviti džem ili slatko od nje, mpže se sušiti ili se može dodavati raznim pecivima i desertima. Ukus joj je blago kiselkast, ali i veoma prijatno sladak. Veruje se da su kajsije prvo uzgajane u Kini, a zatim rasprostranjene širom sveta. Osim što je veoma ukusna, kajsija je i veoma korisna.

Nutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji

Dve kajsije sadrže:

- kalorije - 34;

- ugljeni hidrati - 8 g;

- proteini - 1 g;

- masti - 0, 27 g;

- vlakna - 1, 5 g;

- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;

- Vitamin E i kalijum - 4% potrebne dnevne doze.

Kajsija sadrži između 20 i 27% šećera, organske kiseline - salicilnu, jabučnu, limunsku. Takođe su bogate kalcijumom, gvožđem.

Korisna i lekovita svojstva kajsije

- Kajsija je veoma korisna kod kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre, kao i kod gojaznosti;

- Vlakna, koja se sadrže u kajsijama, podržavaju rad creva i takođe pomažu zdravom varenju. Zahvaljujući vlaknima, možete potpuno zaboraviti na zatvor i nadutost stomaka;

kajsije nutritivni sastav

- Kajsija je jedno od voća koje se može konzumirati tokom dijabetesa. Zbog činjenice da jedna kajsija sadrži samo 4 grama ugljenih hidrata, voće mogu da konzumiraju osobe koje pate od dijabetesa;

- kajsije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne podižu naglo nivo šećera u krvi;

- Kajsije sadrže veliku količinu vitamina E, koji deluje antioksidativno i normalizuje nivo šećera u krvi;

- Kajsija sadrži 260 mg na 100 grama jedinjenja koja pripadaju grupi flavonoida, koji pomažu u jačanju zidova krvnih sudova i imaju antimikrobna svojstva. Pektini imaju sposobnost da uklone toksične supstance iz tela, kao i teške metale i radioaktivne elemente;

- Beta-karoten, koji se nalazi u kajsijama, potreban je za održavanje zdravlja kože i dobrog vida;

- Vitamini C i A, koji se nalaze u kajsiji, pogodni su za osobe koje imaju osetljivu kožu. Imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u borbi protiv ekcema i dermatitisa. Ulje kajsije, kada se kombinuje sa drugim esencijalnim uljima, ima moć da umiri kožu kada je iritirana. Takođe možete koristiti pire od kajsije za premazujete ekceme ili opekotine na koži;

- Kajsije sadrže mnogo kalijumovih soli, koje imaju diuretička svojstva. Zbog velike količine soli magnezijuma i gvožđa, kajsije se preporučuju osobama koje imaju hipertenziju i anemiju;

- Zbog činjenice da kajsije sadrže karoten, veoma su pogodne za decu, za osobe sa oštećenom funkcijom centralnog nervnog sistema, kao i za osobe, koje imaju kožne bolesti i bolesti sluzokože očiju;

- Između ostalih prednosti, kajsije su veoma dobar izvor fosfora i magnezijuma, koji su našem telu potrebni da bi mozak bio aktivan;

- Jedan od najboljih i korisnih kvaliteta kajsija je to što poboljšavaju pamćenje i povećavaju moždanu aktivnost, što je veoma važno za one ljude koji se bave intelektualnim radom, kao i za studente i učenike. ;

- Kajsije sadrže i veliku količinu mikrokalijuma koji je neophodan srcu za povećanje nivoa hemoglobina u krvi, što pomaže u povećanju otpornosti organizma. Takođe su veoma korisne za osobe sa anemijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest