Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice sa brzim ugljenim hidratima

Namirnice sa brzim ugljenim hidratima

Namirnice sa brzim ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za naše telo. Oni se uglavnom nalaze u proizvodima od testa, kao i u slatkišima. Veliki broj ugljenih hidrata se nalazi u slatkom voću (grožđe, banane, urme) i povrću, koje sadži skrob (krompir, kukuruz), žitarice (pirinač, griz, proso, heljda, ovsene pahuljice) i mahunarke (pasulj, grašak).

Dnevni procenat ugljenih hidrata

Korišćenje ugljenih hidrata - to je zaista neophodno svakom ljudskom organizmu. Bez dovoljne količine ugljenih hidrata metabolizam u organizmu nije moguć, kao i aktivna fizička i mentalna aktivnost. Sasvim je druga stvar to što se dnevna doza ugljenh hidrata razlukije od osobe do osobe. Ako se radi o prosečnom čoveku, koji se ne bavi fizičkim aktivnostima i koji ne želi da smrša, prosečna rednost ugljenih hidrata treba da bude do 50 do 70% dnevnog unosa, a ostali deo pripada mastima i proteinima.

I ovde je veoma važno za one koji žele da smršaju da znaju da je veoma štetno da jedu ugljene hidrate noću. Spori ili prosti ugljeni hidrati u namirnicama, koje se jedu uveče pred spavanje, veoma su štetni i najviše se skuljaju u predelu struka i bedara. Oni nemaju gde da odu i pretvaraju se u masne naslage.

Namirnice sa brzim ugljenim hidratima

Kristijan Dior je rekao - Svako parče, koje sekonzumira, ostaje u ustima 2 minuta, u želucu 2 sata, a u bedrima 2 meseca." Tako da pre nego što pojedete nešto ukusno uveče, razmislite - da li je trenutno zadovoljstvo vredno vašeg razočaranja zbog suvišnih kilograma?

Šta treba da znamo o brzim ugljenim hidratima?

To je nešto osnovno - brzi ili prosti ugljeni hidrati su oni koje telo brzo apsorbuje. Oni se nalaze gotovo u svim slatkim namirnicama, a ne samo u slatkišima (bomobne, kolači, med, keks, čokolada, džem), ali se nalaze i u voću (banane, grožđe, breskve, kajsije, dinja, lubenica, trešnja, smokve, suvo grožđe), napicima (kisela voda, voćni napici, sladak čaj, alkohol), povrću slatkog ukusa (krompir, cvekla, repa, bundeva), sladoledu, kvascu za hleb, belom pirinču. Ovaj spisak je veoma dug, ali princip prepoznavanja je jedan te isti - ako je namirnica slatka, onda ona sadrži proste ugljene hidrate.

Brzi uljeni hidrati su uglavnom u slatkišima

Kako biste bili sigurn da se namirnice neće pretvoriti u masne naslage, trebalo bi da se one konzumiraju u manjim porcijama, i to ujutru. Druga varijanta - nakon što ste konzumirali takve namirnice, onda se potrudite da se dosta bavite fizičkom aktivnošću, kako biste sagoreli kalorije, koje ste uneli. Kod strogih dijeta koje za cilj imaju mršavljenje, brzi ugljeni hidrati se u potpunosti izbacuju iz dijete.

Namirnice sa brzim ugljenim hidratima

Naravno, ovakvi izuzeci ne bi trebalo da budu životno pravilo. Šećer je neophodan kao izvor energije i pokretač mentalnih aktivnosti. Dakako razumnije je da se balansirano hranimo i da vodimo računa šta i kada jedemo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest