Hrana bogata hlorofilom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
hrana bogata hlorovilom

Zelena boja sve više postaje afirmacija zdravog, organskog ili ekološkog načina života. Zelena nosi poruku prirode. Nije slučajno što zelena hrana omogućava telu da ostane zdravo i živahno.

Namirnice zelene boje vezuju i povezuju se sa hlorofilom, one su glavni izvor hlorofila, što je zauzvrat odličan pokazatelj toga koja hrana ima lekovita svojstva.

Zašto je hlorofil toliko važan i vredan za ljudski organizam?

Sadrži mnoge zdravstvene koristi koje ga čine pravom čudesnom hranom. Definiše se kao krv biljaka, a osim što je osnova za njihovu fotosintezu, ima strukturu veoma sličnu hemoglobinu. Eksperimentalno je dokazano da deluje kao stimulans crvenih krvnih zrnaca. On hvata svetlost sunca i transformiše je u ljudsko telo, odnosno puni naše ćelije suncem.

Hlorofil na ovaj način se pojavljuje kao veoma moćan antioksidans. Vredna stvar kod njega su njegova svojstva prečišćavanja. Sadrži element magnezijum i njime brine o snazi kostiju i mišića. Takođe ima alkalizirajući efekat. Sva zelena hrana ima sposobnost da se vezuje za teške metale i uklanja ih iz tela. Alga hlorela je pravi primer u tom pogledu.

Hlorofil obično prati gvožđe u hrani, ali vitamini, minerali i enzimi sadržani u izvorima hlorofila u zelenoj hrani su vredniji.

Koja zelena hrana će nas najbolje snabdeti vrednim pigmentom hlorofilom?

kuvanje sa hranom sa hlorofilom

To je tamnozeleno povrće. Pre svega spanać, brokoli, zelena salata, kelj, grašak. Pravilo nas podseća da što je hrana zasićenije zelene boje, to više hlorofila sadrži. Dakle, kod tegoba kao što su rane koje ne zarastaju, crevne tegobe, nakupljanje toksina, treba uvek odabrati zasićeno zelene namirnice – one su nepovoljno mesto za razvoj štetnih bakterija.

Prilikom konzumiranja zelenog povrća treba imati na umu da ga ne treba dugo termički obrađivati. Ovo smanjuje količinu hlorofila u njima. Sirovo ili kratko kuvano na pari je bolja opcija za njihovu preradu.

Jedna od najkorisnijih zelenih namirnica su stabljike pšenice i ječma i njihov sok. Ljudsko telo ih brzo i lako apsorbuje i za kratko vreme napune telo energijom.

Stabljike pšenice podmlađuju i poboljšavaju elastične kvalitete krvne plazme. Imaju bogat nutritivni sadržaj, u kojem preovlađuje hlorofil. Veoma su korisne za dehidraciju.

Stabljike ječma su po kvalitetu i blagotvornom dejstvu slične stabljikama pšenice i imaju antivirusna svojstva, ali slabiji detoks efekat. Korisne su kod artritisa i astme.

Telo se može napuniti hlorofilom i putem dodataka ishrani koji se nude u komercijalnoj mreži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest