Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kod kojih oboljenja su korisne trešnje

Kod kojih oboljenja su korisne trešnje

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
91591
Kod kojih oboljenja su korisne trešnje

Svakog proleća sa nestrpljenjem očekujemo jedno od prvog svežeg voća - trešnje. Nakon dugih hladnih meseci i ne toliko korisne hrane koju konzumiramo tokom njih, one su jedno od prvih korisnih i ukusnih zadovoljstava proleća. Ispostavlja se da je ovo malo crveno voće prosto skladište komponenata koje su korisne za ljudsko telo. Hajde da pogledamo koje su koristi trešanja.

Zašto su trešnje korisne?

Trešnje sadrže:

- organske kiseline - folnu, pantotensku;

- makro i mikroelemente - kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, jod, gvožđe i druge;

- mnogo vitamina - A, B, C, E, PP, N;

- veliku količinu pektina;

- šećere - 75% fruktoze i 20% glukoze.

Uprkos visokom sadržaju vitamina i minerala, trešnje imaju nizak sadržaj kalorija - 100 grama sadrži samo 52 kcal. Tako da za one koji žele dobru dozu hranljivih materija, ali ne žele da dobiju na težini, trešnje su sjajan izbor.

Uz činjenicu da je konzumacija trešanja sjajan način da popunite svoje telo vitaminima i mineralima, takođe mu možete pomoći da se izbori sa nekim bolestima.

Kod kojih oboljenja su korisne trešnje?

Za kardiovaskularni sistem

Za ovaj sistem našeg tela plod trešnje je nezamenjivo sredstvo. Zbog svog visokog sadržaja vitamina kalijuma, P, kumarina i oksikumarina, trešnje će pomoći u jačanju kardiovaskularnog sistema. Naime:

- normalizuju zgrušavanje krvi, smanjuju rizik od formiranja krvnih ugušaka i anginu pektoris;

- kod visokog krvnog pritiska da se on vrati u normalnu;

- jačaju krvne sudove i kapilare;

- pomažu funkciji cirkulacije krvi;

- smanjuju holesterol zahvaljujući vitaminu PP i pektinu.

Trešnja se još naziva i srčanim voćem i to ne zbog svoje crvene boje, već zbog svojih ogromnih koristi za kardiovaskularni siste. Što je tamnija i bogatija boja trešnje, to ona sadrži više korisnih komponenti za ovaj sistem.

Za gastrointestinalni trakt

Hemijski sastav svežih trešanja sadrži skup tanina koji umaju umirujuć i protivupalni efekat na sigestivni trakt. Zanimljivo je to što one sadrže neke materije kje uzročnici parazitnih infekcija - stafilokoke i amebe me podnose. Prema tome trešnje pospešuju oporavak od dizenterije i nekih drugih povezanih oboljenja.

Konzumiranje trešanja će vam pomoći da se izborite da zatvorom. Pektin kao nesvarljiva supstanca, stimuliše mišiće creva i poboljšava peristaltiku.

Treba da imate u vidu da kada se konzumiraju obilno, trešnje stimulišu proizvodnju velikog broja probavnih enzima i doprinose pojavi gladi.

Za bubrege

Trešnje sadrže kalijum koji ih čini dobrim diuretikom. On omogućava organizmu da efikasnije reguliše procese reapsorpcije urina i odvajanje štetnih materija sa urinom. Zbog toga trešnje u svakom obliku - sveže voće, slatko, sok - se preporučuje da se koriste kod kamenja i različitih upala bubrega i mokraćne bešike.

Za mišićno-skeletni sistem

Koristi od soka od trešanja

Poznato je svojstvo trešanja da izvlače i uklanjaju višak soli iz zglobova tako što na taj način uklanjaju upalu. U narodnoj medicini sok od trešanja (po 1 šolja pre obroka) s ekoristi kod reumatizma i artitisa, kao i kod lečenja gihta. Korišćenje trešanja jača efekat lekova koji se uzimaju kod ovih oboljenja.

Elementi koji su sadržani u trešnjama - bor, zajedno sa kalcijumom i magnezijumom jačaju strukturu kostiju i štite od osteoporoze.

Za nervni sistem

Trešnje sadrže melatonin koji je odgovoran za dobar san i pamćenje. Sok ili vodeni ekstrakt od trešanja koristi se kao sedativ.

Trešnje su jako sredstvo protiv bolova, u poređenju sa nekim lekovima. Antocijanini u trešnjama smanjuju bol tako što blokiraju upalne enzime. Dovoljno je da pojedete oko 20 plodova.

Imunitet i prehlade

Trešnje je bogat izvor antioksidanasa. Ovo su vitamin C i vitamin A, vitamin " i kversteini, čija je količina gotovo jednaka količini vitamina. Svi ovi elementi u trešnjama se efikasno bore sa slobodnim radikalima u svakom delu tela, sprečavajući ih da dovedu o mutacija i razvoja raka.

Osim toga, koristi vitamina A i C su u tome što jačaju sam imunološki sistem, stvarajući nepremostivu prepreku za različite bakterije, mikrobe i viruse. Visok sadržaj raznovrsnih vitamina i minerala će sprečiti njihov nedostatak u organizmu.

Kada kašljete možete da pijete sok od trešanja, on je odlično sredstvo za iskašljavanje. Sok od trešanja ima antipiretički efekat, preporučuje se da se pije i kod visoke temperature.

U dijetalnoj ishrani

Koristi od trešanja

Za vreme dijete telo oseća nedostatak vitamina. Dodavanje trešanja u vašu dijetu će pomoći da dobijete sve vitamine koji su vam potrebni. Takođe, zatvor je čest saputnik dijeta. Konzumacija trešanja i soka od trešanja može da pomogne u rešavanju ovog problema. Kiseli plodovi će pomoću u izbacivanju viška otpada i toksina iz tela. Uz sve to trešnje su niskokalorični proizvod, ali ipak ne treba da se zloupotrebljava s njime.

Za žensko zdravlje

Konzumacija trešanja smanjuje rizik od proširenih vena. Za vreme menopauze redovna konzumacija trešanja može da pomogne da se izborite sa diskomfortom. Antioksidansna svojstva trešanja usporavaju proces starenja. Antocijanini koji se nalaze u trešnjama jačaju vezivno tkivo. Ovo sprečava pojavu bora i stvaranje celulita.

Za žene tokom trudnoće trešnje mogu da pomognu da se izbore sa anemijom zbog svog visokog sadržaja gvožđa. Takođe će povećati nivo hemoglobina u krvi. Sadržaj folne kiseline u trešnjama je veoma važan za razvoj bebe, posebno tokom prvog tromesečja trudnoće. Naravno, ogromna količina različitih vitamina takoće će biti korisna za buduću majku i njenu bebu. Trbe da se pamti da u toj situaciji treba da se hranite samo umereno, a to važi i za trešnje.

Za muško zdravlje

Trešnje je poznata i po svojoj sposobnosti da jača mušku potentnost, zahvaljujući velikoj količini cinka u njoj. Upravo cink se smatra pravim muškim elementom, s obzirom na to da je njegova uloga u povećavanju intenzivnosti proizvodnje spermatozoida i muških hormona poznata od davnina.

Za decu

Deca vole ovo voće, zbog toga ih obradujte sičnim voćem i sokovima od trešanja. Trešnje sadrže gvožđe koje dečiji organizam lako usvaja. Takođe, korišćenje trešanja pomaže u jačanju hemoglobina. Ukoliko je san deteta narušen i ako je ono previše uzbušeno, preporučuje se da mu dajete da pije sok od trešanja, on ima sedativni efekat. Takođe, ovaj ukusni sok će pomoći u smanjivanju temperaturi kod prehlade.

Ne zaboravite da upozorite svoju decu da definitivno ne smeju da jedu koštice trešanja. Od jedne-dve progutane slučaju ništa se neće desiti, ali ukoliko pojedete mnogo, može ozbiljno da se otruje.

U kozmetici

Sok i pulpa trešanja se koristi u mnogih kometičkim proizvodima. Trešnje imaju svojstva izbeljivanja, osvežavaju i toniraju kožu, negujući je različitim mineralima i vitaminima, zaglađuju bore, normalizuju ten.

Da li trešnje mogu da budu štetne?

Koliko su korisne, trešnje imaju visoku kiselost i kod prekomerne konzumacije mogu da naštete. Posebno pažljivi sa njima treba da budu ljudi sa oštrim stomačnim problemima, posebno čireva i visoke kiselosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest