Ljudi sa oboljenjima jetre moraju da prate poseban režim ishrane, jer način ishrane direktno utiče na stanje jetre. Najpre treba da prestanu da piju alkohol. Konzumiranje alkohola dehidrira telo i uništava sve korisne efekte na jetru stečene tokom lečenja i i dijete.
Svaki bolesnik treba da konsultuje lekara kako bi mu pripremio dijetu koja će odgovarati njegovim individualnim potrebama i karakteristikama organizma. Međutim, postoje opšta pravila kojih treba da se pridržavaju ljudi sa oboljenjima jetre.
Hrana treba da bude raznovrsna i da obuhvata sve grupe hrane. Razlika između ishrane zdrave osobe i osobe sa oboljenjima jetre je odnos hrane.
Kod ljudi sa problemima sa jetrom osnovno mesto zauzimaju ugljeni hidrati. To su pšenica, pirinač, kukuruz, testenina, skrobni kremovi, griz, keks i ovsene pahuljice. Preporučuje se konzumacija integralnog hleba.
Od posebnog značaja su voće i povrće, koje može da se jede i sveže i kuvano. Jedna porcija je jednaka jednom svežem plodu - banani, jabuci, narandži, 200 ml soka, pola šolji kompota ili četvrtini šolje suvog voća. Pogodni su i kuvani ili pečeni krompir, kupus, šargarepa, spanać. Salate su takođe važan deo svakodnevne ishrane.
Osobe sa bolestima jetre treba iz ishrane da izbace masnoće, prženu hranu i zapršku. Hrana ne treba da bude pržena, već je bolje da bude spremljena na drugi način - kuvanjem ili pečenjem.
Od mesa su dozvoljena samo ona sa niskim sadržajem masnoća, i preporučuje se da budu kuvana. Obavezno je smanjenje unosa slatkiša i pikantnih začina. Kiseli krastavci, konzervirana i slana hrana treba da bude isključena iz menija. Kobasice i dimljeno meso su takođe štetni.
Ukupan dnevni unos belančevina biljnog i životinjskog porekla ne bi trebalo da prelazi 200 grama. Namirnice bogate proteinima su meso, riba, mlečni proizvodi, jaja. Od biljnih namirnica iz ove grupe se uključuju pasulj, grašak, sočivo i soja.
Trebalo bi da pijete dovoljno vode. Mleko i čaj su dozvoljeni.
Komentari