Da li ste se susreli sa aditivom E965 i da li znate šta se krije iza ove oznake? Reč je o zameni za šećer - a šećer je jedan od najštetnijih proizvoda, kriv za niz bolesti. Šta možete dobiti od maltitola, ima li štete od njega?
Šta je zapravo maltitol?
Maltitol, takođe nazvan maltit, je prirodni aditiv za hranu. Dobija se od poluproizvoda maltitol sirupa zagrevanjem i karamelizacijom. Sam maltitolni sirup sadrži 80% maltita.
Preostale supstance su uglavnom sorbiti. Sirup je rezultat jednostavnih hemijskih reakcija - hidrolize skroba i njegovog zasićenja vodonikom.
Ukus proizvoda je manje sladak od šećera. I dalje je kalorijski zaslađivač, ali kalorije su i dalje dvostruko manje od belog šećera.
To je veoma rastvorljiv proizvod u vodi, ali ne toliko u alkoholu. Tokom toplotne obrade dolazi do manjih promena u njegovom ukusu.
Može se naći u beloj ili blago žućkastoj boji. Sve zemlje su ga odobrile za upotrebu.
Upotreba maltitola kod dijabetes melitusa zaslužuje posebnu pažnju. Može se koristiti u bilo kojoj vrsti jer pokriva norme koje se poštuju u bolesti. Njegov glikemijski indeks je dvostruko veći od šećera i sporo se apsorbuje u krv, što je važno za dijabetičare. Gojazni ljudi takođe mogu da ga koriste.
Nije pogodan proizvod za pacijente sa hiperinsulinemijom.
Telo ne percipira supstancu kao brzi ugljeni hidrat, pa stoga jetra ne akumulira masti kada je razgrađuje.
Mogu ga uspešno koristiti oni koji su zavisni od šećera i žele da ga se otarase.
Koje su koristi i štete od maltitola?
Od koristi, najvažnije je napomenuti da zaslađivač malitol ne utiče na nivo glukoze u krvi. Takođe je prihvatljiv za gojazne osobe koje treba da izbegavaju šećer. Ne oštećuje gleđ zuba. Nema negativnih efekata.
Dozvoljena dnevna doza maltitola je 90 grama. Ako se prekorači, može doći do gasova, nadimanja i probavne smetnje.
Prekomerna upotreba može negativno uticati na metabolizam ugljenih hidrata. Za dijabetičare, dnevnu dozu treba da odredi lekar.
Komentari