Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koju namirnice da jedete da dobijete više tirozina

Koju namirnice da jedete da dobijete više tirozina

Koje namirnice da jedemo da dobijemo više tirozina

Da bi telo funkcionisalo adekvatno, potrebne su mu korisne hranljive materije, među kojima su i aminokiseline. Ova organska jedinjenja se mogu unositi hranom ili sintetizovati u telu.

Neesencijalne aminokiseline uključuju onu koja se zove tirozin. Supstanca se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tela. Namirnice bogate tirozinom je važno uključiti u bilo koju ishranu.

Šta je tirozin i kakav efekat ima na telo?

Hemijski naziv aminokiseline je 4-hidroksifenilalanin, ali se obično koristi naziv tirozin. Tirozin je jedna od dvadeset najvažnijih supstanci koje predstavljaju organska jedinjenja. Ljudsko telo je u stanju da samostalno sintetiše tirozin. Korišćenje dovoljnog broja izvora aminokiselina čini uzimanje dodatka ishrani sa tirozinom nepotrebnim.

Tirozin utiče na mnoge procese u telu. Jedna od funkcija supstance je proizvodnja neurotransmitera neophodnih za pravilno funkcionisanje mozga i održavanje dobre emocionalne pozadine.

Termin je preveden sa grčkog. Supstanca je dobila ime sredinom 19. veka. Tirozin je pronađen u kazeinu. Ovo je protein koji se nalazi u siru i otuda njegovo ime.

Tirozin ima i drugo značenje. Uključen je u sintezu hormona i hemikalija, posebno melanina. Zahvaljujući neesencijalnoj aminokiselini, organi kao što su štitasta žlezda, hipofiza, nadbubrežne žlezde funkcionišu i one su odgovorne za proizvodnju i regulaciju nivoa hormona.

Uticaj ishrane na sadržaj tirozina u telu

Poznato je da supstanca pripada neesencijalnim aminokiselinama. Maksimalna dnevna stopa ne prelazi 12 grama. Prosečna stopa je 1-5 grama supstance. Ova količina je dovoljna za adekvatno obavljanje funkcija u ljudskom telu. Da bi se ova doza dobila hranom, treba imati na umu da se tirozin uglavnom nalazi u proteinskim proizvodima, među kojima prvo mesto zauzima sir.

Osim njega, druge pogodne namirnice sa tirozinom su:

Izvori tirozina

- meso (piletina, ćuretina)

- riba (bakalar, tunjevina, skuša, iverak)

- mlečni proizvodi (kiselo mleko, sitni sir)

- orasi (bademi, kikiriki, pistaći)

- voće (banane, avokado)

- mahunarke (leblebija, pasulj, sočivo)

- semenke (susam, suncokret)

- soja

- morski plodovi (škampi, rakovi).

Namirnice bogate tirozinom su neophodne za održavanje nivoa aminokiselina. U njihovoj nedovoljnoj upotrebi, organsko jedinjenje se sintetiše zahvaljujući fenilalaninu.

Supstanca utiče na funkcionisanje organa i sistema, odgovorna je za emocionalnu pozadinu. Uključivanje hrane bogate tirozinom u ishranu osigurava dobrobit organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest