bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hranljiva vrednost sočiva

Hranljiva vrednost sočiva

Maria SimovaMaria Simova
Početnik
19819
Hranljiva vrednost sočiva

Sočivo je zeljasta biljka iz porodice Mahunarki koja postaje sve popularnija u kulinarstvu. Ova kultura je ne samo ukusna, nego i zdrava, posebno za one koji treniraju i koji se pridržavaju zdravog načina života. Sočivo je odgovarajuća hrana za vašu dijetu kako bi povećala količinu proteina koji vam je potreban za rast mišića.

Hranljiva vrednost, sadržaj kalorija i hemijski sastav

Niko drugi iz porodice mahunarski ne može da se pohvali sa toliko visokim sadržajem proteina kao sočivo. Uz proteine ova unikatna kultura u svom hemijskom sastavu sadrži ugljene hidrate, masti, vlakna, mineralne soli i vitamine. Sve ove komponente su u balansiranoj količini i prema tome imaju maksimalnu hranljivu vrednost.

Postoji nekoliko vrsta sočiva:

- Smeđe je najčešće sretana sorta. Smeđe sočivo se najčešće koristi za pripremanje supa, s obzirom na to da su njegova zrna dobro skuvana i dobro održavaju svoj oblik. Ova sorta se preporučuje da se namoči na 20-30 minuta pre kuvanja;

- Zelena sorta - koristi se za kuvanje dijetalnih salata i garnirunga.

Ne iziskuje da se namoči pre kuvanja;

- Crveno sočivo - ovo je oguljena sorta, tj. bez gornjeg omotača se kuva brže od drugih sorti;

- Crno sočivo (beluga) - ovo je najređe korišćena sorta sočiva. Prilikom kuvnja ono menja svoju boju u svetlu, ali u isto vreme ne gubi svoj oblik što omogućava da se koristi kao garnirung;

- Žuto sočivo - njegov spoljašnji izgleda podseća na grašak. Ova sorta se smatra univerzalnom i koristi se u mnogim jelima.

Svaka sorta sočima sadrži neke materije u većoj meri, druge u manjoj meri, a treće materije u nekim sortama u potpunosti izostaju. Uprkos tome, sočivo sadrži najvažnije hranljive materije za ljudsko telo i sve one su u bioaktivnom obliku, što znači da se bolje i brže usvajaju.

Proklijalo sočivo reba da posebno da se istakne. Ovaj proizvod ima povećanu količinu aminokiselina i njegova redovna upotreba doprinosi:

- poboljšanju finkcionisanja sistema organa za varenje;

- obnavljanju metaboličkih procesa u organizmu;

- poboljšavanju imuniteta;

- oporavljanju kože, jačanju strukture kose.

Proklijalo sočivo sadrži mnogo joda, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i masnih kiselina. Kalorični sadržaj ovog pšroizvoda je 106.5 kcal na 100 grama. Zbog toliko niskog sadržaja kalorija, proklijalo sočivo često koriste žene koje su na dijeti.

Sočivo

Korisna svojstva sočiva

Korisna svojstva sočiva za ljudsko telo su zbog činjenice da se ovaj proizvod apsorbuje brzo i skoro u potpunosti u ljudskom telu, tačnije odnosi se na biljne proteine.

Izuzetno je to što ova žitarica sadrži manje masti od drugih mahunarki poput graška. Pored toga, sočivo ima visok sadržaj gvožđa, zbog toga se preporučuje ljudima sa anemijom.

Mnogi naučnici tvrde da sočivo može da zameni hleb i čak meso po njihovim hanljivim svojstvima. Za vegetarijanse ovaj proizvod je pravo otkriće, s obzirom na to da u potpunosti zamenjuje životinjski protein.

Sočivo treba da bude obavezo za ljude sa dijabetesom. Ono ne povećava šećer u krvi, već ga normalizuje zbog svojih apsorbirajućih svojstava. Takođe, lekari preporučuju da sočivo jedu oni koji pate od čira na želucu ili kolitisa.

U slučaju problema sa genitourinarnim sistemom, treba da obratite pažlju na bujon od sočiva. U kombinacije sa prepisanim lečenjem, ovo će pomoći da se izborite sa bolešću.

Kulutra bogata kalijumom značajno poboljšava srčanu funkciju i ima pozitivan efekat na cirkulatorni sistem.

Ova mahunarka je dobra za žene. Proizvod sadrži izoflavone koji pomažu u borbi sa rakom dojke. Uz to, ova materija pomaže da se izborimo sa depresijom i značajno smanjuje diskomfort za vreme menopauze. Izoflavoni se ne uništavaju nakon kuvanja što znači da sočivo može da se kuva na najrazličitije načine.

U savremenom svetu žene su često izložene stresu i nesanici. Zeleno sočivo takođe može da pomogne u uklanjanju ovih problema. Konzumirajući ga redovno vi obogaćujete teslo triptofanom, aminokiselinom koja se pretvara u serotonin u telu. Nedostatak ove materije često ženu čini razdražljivom i uznemirenom.

Neki lekari veruju da ova mahunarka pomaže u borbi sa besplodnošću.

Muškarci se takođe podstiču da uključe sočivo u svoju nedeljnu dijetu, s obzirom na to da značajno povećavaju seksualnu aktivnost. Kod impotentnosti nutricionisti savetuju da jedete jela od sočiva 1-2 puta nedeljno.

Proklijalo sočivo ima iste zdravstvene koristi kao obično sočivo. Ali upravo klice jačaju koštano tkivo, zbog toga je važnp da dajete sočivo deci (naravno, ukoliko nisu alergična na proizvod).

Pita sa scrvenim sočivom
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Kontraindikacije upotrebe i šteta

Iako je sočivo izuzetno korisno, ono ima i brojne kontraindikacije za njegovo uvođenje u dijetu. Da ne bi naštetilo telu, ljudi koji imaju probleme sa gastrointestinalnim traktom treba da jedu sočivo sa povećanom pažnjom, s obzirom na to da ova mahunarka može da doprinese stvaranju gasova.

Oni koji pate od disbioze takođe treba da prestanu da jedu sočivo iz istog razloga. Ukoliko previše često jedete sočivo, postoji šansa da vaša koža postane suva i da izgubi elastičnost.

Lekari ne preporučuju stroga ograničenja u dijeti. Sočivo će biti zdravo samo ako se jede umereno i ako se kombinuje sa drugom hranom. Dva ili tri puta nedeljno su dovoljna kako biste telo napunili svim čime je ova kultura toliko bogata.

Kultura je kategorički kontraindikovana za ljude koji pate od gihta.

Savet! Da ne biste opteretili želudac, preporučuje se da namočite mahunarke pre kuvanja.

Ako već imate pakovanje sočiva kod kuće, pogledajte recept za ukusno sočivo koji možete spremiti još danas. Ako ste hrabriji i želite da eksperimentišete, probajte ćuftice od sočiva, supu od sočiva, sočivo u rerni ili stignite još dalje - do neverovatne pite sa sočivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest