Pečurke su veoma ukusna i neverovatno mirisna hrana. Koriste se u mnogim nacionalnim kuhinjama. Pripremaju su na različite načine i imaju mnogo korisnih sastojaka.
Najbezbednije je jesti kultivisane pečurke, ali neki ljudi više vole divlje pečurke. Mnogo su ukusnije i mirisnije, ali ne mogu svi da ih prepoznaju. Ima mnogo vrsta otrovnih pečuraka i dvojnika, pa ih samo iskusni berači pečuraka prepoznaju. Ako niste sigurni da li je pečurka jestiva, bolje je da ne pokušavate, jer su posledice konzumiranja otrovnih pečuraka teške, pa čak i fatalne.
Hranljiva vrednost pečuraka može se uporediti sa najkorisnijim povrćem. Uprkos velikom sadržaju vode, pečurke sadrže mnogo korisnih supstanci.
Jedna od supstanci u sastavu pečuraka su proteini. Pečurke takođe sadrže proteine koliko i meso. Razlika je u tome što su proteini u pečurkama mnogo teže svarljivi u našem telu nego proteini u mesu. Pečurke takođe sadrže vlakna. Vegetarijanci preferiraju pečurke kao hranu, jer prilikom konzumiranja dobijaju niz korisnih materija.
Takođe je važno napomenuti da pečurke sadrže i ugljene hidrate. Ugljeni hidrati u pečurkama su uglavnom fruktoza i glukoza. Oni su između jedan i tri odsto. Pečurke takođe sadrže minimalne količine masti - manje od 1 odsto.
Korisne supstance koje su deo sastava pečuraka uključuju masne kiseline, korisne aminokiseline, enzime i mineralne soli.
Pečurke u svom sastavu ne sadrže skrob što ih čini pogodnim za ishranu tokom dijete, kao i za različite dijete.
Beta glukan je najkorisnija i najvažnija supstanca koje ima u pečurkama. Beta glukani su prirodni polisaharidi koji su veoma važni za imuni sistem. Od davnina se verovalo da su ljudi zdravi i izdržljivi zahvaljujući čestoj konzumaciji pečuraka.
Da bi se sačuvali korisne hranjljive osobine pečuraka, važno je znati da se nakon što iha naseckate moraju kuvati u roku od nekoliko sati. Ostavljene na sobnoj temperaturi, dugo isečene, pečurke počinju da apsorbuju štetne supstance i gube korisna svojstva.
Stavljene u frižider, pečurke se mogu čuvati samo nekoliko dana. Ako dobiju tamnu boju, bolje ih je baciti. Kada su pečurke ubrane, dobro ih je staviti u posudu sa čvrstim zidovima, jer skladištenje u kesama dovodi do njihovog bržeg kvarenja. Pripremljene pečurke se čuvaju u frižideru u keramičkoj posudi. Ne preporučuje se skladištenje u metalnim posudama.
Pečurke imaju mnogo korisnih materija, ali imaju i jedan nedostatak. Radi se o tome da se teško vare i da se neke od njihovih hranljivih materija teško apsorbuju. To je zbog hitina u njima, jer je nesvarljiv. Ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, nemojte jesti pečurke u velikim količinama.
Pečurke su teška hrana i treba ih jesti za ručak, a ne uveče. Na ovaj način, vaše telo će imati dovoljno vremena da preradi pečurke pre nego što dođe vreme za spavanje. U suprotnom, rizikujete da vam bude teško, da ste nemirni tokom sna ili da uopšte ne spavate.
Pečurke imaju još jedan ozbiljan nedostatak. Imaju veoma aktivnu sposobnost da apsorbuju toksine i radioaktivne supstance. Budite oprezni i dobro proučite na kom zemljištu su pečurke rasle, jer mogu biti opasne po život.
Ako imate pečurke pri ruci, preporučujemo vam da isprobate neke od naših isprobanih recepata za marinirane pečurke, šnicle sa pečurkama ili picu sa pečurkama.
Komentari