Način pripreme
Operemo pileće batake, stavljamo u šerpu, prelivamo vodom i uključujemo ringlu. Kad provri i kad se stvori pena, prosipamo vodu i sipamo novu toplu vodu, približno 2 l.
Kuvamo dok ne bude gotovo. Za to vreme očistimo luk i šargarepu. Operemo i sečemo luk sitno, a šargarepu izrendamo. Peršun iseckamo.
Kuvani batak vadimo, sačuvamo bujon iz kuvanja. Ostavljamo batak da se ohladi, a u vreo bujona sipamo sočivo oprano u nekoliko voda.
U posebnom tiganju, u ulju brzo pravimo zapršku od isečenog luka i izrendane šargarepe. Dodajemo biber i brašno.
Promešamo i skidamo sa vatre. Razredimo zapršku sa malo bujona ili tople vode i sipamo u vrelu supu u sočivo. Stavljamo pileće meso, očišćeno od koštica, isečeno na male komade.
Pospemo iseckanim peršunom i kuvamo supu dok ne bude gotova. Minut pre nego što skinemo sa vatre sipamo toplo sveže mleko.
Ako je potrebno možemo dodati i malo tople vode. Supu serviramo sa sirćetom i belim lukom, ili ljutom paprikom.