Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Voće sa najmanje kalorija

Voće sa najmanje kalorija

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Voće sa najmanje kalorija

Postoji jedan apsolutan i nezamenjiv deo zdrave i izbalansirane ishrane. To je voće. Ono sadrži ogromno bogatstvo vitamina i minerala, s kojim mogu da zadovolje dnevne potrebe korisnih hranljivih materija.

Većina nih ima i još jednu ogromnu prednost - sadrži sasvim malo kalorija, zbog čega je voće prisutno u gotovo svakoj dijeti za mršavljenje, a dijete su često u potpunosti od voća.

Ukoliko se u jednu dijetu uključi voće sa niskim kalorijskim sadržajem, a u njih se dodaje druga niskokalorična hrana, može da se stvori mogućnost za pojavu kalorijskog deficita. Takav deficit se pojavljuje kada dnevna potrošnja energije premašuje unos kalorija, a rezultat toga je gubitak težine. Vlakna koja su sadržana u voću dodatno pojačaju taj proces.

Eto zašto na putu gubitka težine nutricionisti i ljudi biraju voće kao osnovni element svojih dijeta. Savršeno u tom smislu je voće koje sadrži najmanje kalorija. Evo koje je to:

Grejpfrut i drugo citrusno voće

Citrusi se smatraju jednim od najboljeg niskokalorijskog voća koje sadrži 41 kilokaloriju na 100 grama voća. Ono donosi samo zdravstvene beneficije. Grejpfrut se ističe među drugim citrusima po svom slatko-gorkom prijatnom ukusu, bogatstvu vitamina, antioksidanasa, vlakana, koji ga čine jednim od najboljeg niskokalorijskog voća. Malo kalorija, malo šećera, malo masti - ovo je kratka karakteristika ovog osvežavajućeg prirodnog dara.

Šimsko voće sadrži malo kalorija

Šumsko voće - jagode, maline, borovnice, kupine

Šumsko voće je izuzetno mirisno, ukusno, slatko i puno vitaminima, mineralima, vlaknima, polifenolima i antioksidansima. Nizak sadržaj masti i šećera prati nizak sadržaj kalorija. Samo otprilike 33 kilokalorije ima u 100 grama jagoda, približno toliko je i u ostalom šumskom voću.

Lubenica

Lubenica je možda najosvežavajući letnji predlog među voćem. Dijete sa lubenicom su klasika i to nije slučajno, lubenica ima najniži sadržaj kalorija, samo 14 kilokalorija na 100 grama voća. Ovo je zbog veoma visokog sadržaja vode u lubenici, zbog čega se veoma često nudi ne samo u dijetama za mršavljenje, nego i za čišćenje tela.

Dinja

Dinja zauzima središnje mesto među voćem i povrćem, ali njena slatka i sočna unutrašnjost je ređa među voćem sa niskim sadržajem kalorija - 34 kolikalorije u 100 grama voća je zbog visokog sadržaja vode, što pomaže antioksidansnim mogućnostima voća. Prisustvo arginina pomaže sagorevanju masnoća u pomaže u mršavljenju. Sitost dolaze ne iz kalorija, nego iz hranljivih materija.

Ananas

Ananas sadrži malo kalorija

Među egzotičnim voćem kao nisko kalorijski otkriva se ananas. U 100 grama njega nalazi se otprilike 50 kilokalorija, ali zajedno sa njima i mnogo korisnih vlakana, vitamina, minerala i probavnih enzima, od kojih vredi spomenuti bromelain. On je veoma koristan za normalnu funkciju creva i varenje masnoća. Zbog toga ananas redovno prisustvuje u dijetama za mršavljenje kao korisno i niskokalorijsko voće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest