Kako sir utiče na nivo holesterola
Poznato je da hrana bogata zasićenim mastima izaziva povećanje nivoa lošeg holesterola. Punomasne sireve kao što su kozji, čedar i kolbi treba izbegavati ako imate visok holesterol i zameniti ih onima sa niskim sadržajem masti.
To je zato što sirevi sa niskim sadržajem masti ne samo da ne sadrže zasićene masti, već ovi sirevi imaju niži nivo holesterola. U isto vreme, sadrže iste količine vitamina, minerala i kalcijuma kao i oni sa visokim sadržajem masti za održavanje zuba i kostiju.
Ishrana bogata kalcijumom poboljšava odnos između dobrog i lošeg holesterola. Raspored ključnih sastojaka kao što su kalcijum i kazein u njegovoj matrici je takođe razlog zašto neke vrste kačkavalja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi.
Sirevi i kačkavalji sa niskim holesterolom
Mocarela

Mocarela je meki beli sir koji se odlikuje visokim sadržajem vlage. Pravi se od italijanskog bivoljeg ili kravljeg mleka.
Ima malo natrijuma, ali ima mnogo kalorija, kao i bakterije sa probiotičkim efektima. Probiotici u njemu poboljšavaju funkcionisanje crevnog trakta, uz smanjenje holesterola. Među najzdravijim sirevima je, uz fetu, po holesterolu.
Feta
Feta je meki, slani beli sir poreklom iz Grčke. Pravi se od ovčijeg ili kozjeg mleka. Pošto se čuva u salamuri, ovaj sir ima veći nivo natrijuma, ali sadrži manje kalorija u poređenju sa drugim sirevima.
Feta obezbeđuje telu linolnu kiselinu, koja smanjuje telesne masti i druge promene u telu, a samim tim i loš holesterol.
Parmezan

Parmezan je tvrdi prevreli sir slanog, orašastog ukusa. Pravi se od sirovog, nepasterizovanog kravljeg mleka, koje odležava 12 meseci da ubije štetne bakterije i proizvede složen ukus. Zbog dugog starenja, parmezan ima malo laktoze, ali ima mnogo kalcijuma i fosfora.
Rikota
Ovaj italijanski sir se pravi od vodenastog dela mleka koza, ovaca ili krava. Kremast je i lakša je verzija sitnog sira.
Protein u njemu je surutka, koja sadrži sve esencijalne aminokiseline koje se ekstrahuju iz hrane. Ima male količine zasićenih masti, što određuje njegovo mesto među sirevima sa niskim nivoom lošeg holesterola.
Kačkavalj

Kačkavalj je dobar za zdravlje srca, jer povećava nivo dobrog holesterola. Uklanja plakove od lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kačkavalj od kozjeg mleka je posebno koristan jer to mleko po sastavu podseća na majčino mleko, osim što sadrži kalcijum, fosfor, vitamin B12 i selen.
Pogledajte i koji su sirevi najstariji u Evropi, kao i kako odabrati prave sireve za picu.
Komentari