Vitamin C je vodorastvorljivi vitamin koji se sreće u mnogim namirnicama - posebno u voću i povrću. Poznato je da je moćan antioksidans, kao i da ima pozitivan efekat na zdravlje kože i imunološku funkciju. Takođe je od vitalnog značaja za sintezu kolagena, vezivnog tkiva, kostiju, zuba i malih krvnih sudova.
Ljudsko telo ne može da proizvodi ili skladišti vitamin C. Zato je važno da se konzumira redeovno u dovoljnoj količini.
Preporučujuća dnevna doza vitamina C je 30 mg do 60 mg u odnostu na uzrast; kod trudnica i doilja potreba za vitaminom C je 100 mg dnevno. Ukoliko postoji ozbiljno bolesno stanje, potrebe organizma mogu da narasti čak između 500-1000 mg.
Simptomi nedostatka vitamina C uključuju krvave desni, česte modrice i infekcije, loše zarastanje rana, anemiju i dr.
Evo i koja je to hrana sa visokim sadžajem vitmina C.
1. Kakadu šljiva
Kakadu šljiva (Terminalia ferdinandiana) je australijska namirnica koja sadrži 100 puta više vitamina C od pomorandži. Ovo voće ima najvišu koncentraciju vitamina C - do 5 300 ml u 100 grama. Samo jedna šljiva ima 481 mg vitamina C, što je 530% dvevnog unosa za odraslu osobu.
2. Višnje
Samo pola čaše (49%) višnji obezbeđuju 822 ml vitamina C ili 913% dnevne doze. Proučavanja na životnjama, koje koriste ekstrakt acerola pokazuju da može da ima svojstva za borbu sa rakom, da sprečavaju oštećenja kože od UV zracima i čak smanjuju oštećenje DNK, izazvano lošom dijetom.
3. Šipak
Šipak je dugo poznat po velikom sadržaju vitamina C što ga čini nezamenjivim tokom hladnih meseci.
4. Čili paprika
Zelene ljute paprike sadrže 242 ml vitamina C u 100 grama. Eto zašto jedna zelena paprika obezbeđuje 121% dnevnog unosa, dok jedna crvena - 72%.
5. Guava
Ovo roze tropsko voće raste u Meksiku i Južnoj Americi. Jedna guava sadrži 126 ml vitamina C ili tačno 140% vitamina C.
6. Žute paprike
Sadržaj vitamina C u slatkim paprikama se povećava koda sazru. Samo pola šolje (75 grama) žitih paprika obezbeđuje 137 ml vitamina C ili 152%, što je duplo više od količine koja se nalazi u zelenim paprikama. Žute paprike sadrže najveću koncentraciju vitamina C svih slatkih paprika sa 183 ml u 100 grama.
7. Crno francusko grožđe - crna ribizla
Pola šolje (56 grama) crne ribizle (Ribes nigrum) sadrži 101 mg vitamina C ili 112% dnevnog unosa.
8. Majčina dušica
Sveža majčina dušica ima tri puta više vitamina C od pomorandži i jedna je sa najvišim koncentracijama svih kulinarskih lekovitih biljki sa vitaminom C.
9. Peršun
Dve supene kašika (8 grama) svežeg peršuna sadrži 10 mg vitamina C, obezbeđujući 11%.
10. Kelj
Jedna šolja iseckanog sirovog kelja obezbeđuje 80 mg vitamina C.
11. Kivi
Proučavanja pokazuju da bogati vitaminom C kivi može da pomogne u smanjivanju oksidativnog stresa, spanjivanju holesterola i poboljšavanju imuniteta.
12. Brokoli
Brokoli je krstasto povrće. Pola šolje kuvanog brokolija obezbeđuje 51 ml vitamina C.
13. Prokelj
Slično većini krstastog povrća, prokelj takođe ima visok sadržaj vlakana, vitamina K, folata, vitamina A, mangana i kalijuma.
14. Limun
Limun sadrži 77 ml vitamina C u 100 grama, tako što jedan srednji limun dostavlja 92% dnevne doze.
15. Liči
Jedna voćka liči obezbeđuje skoro 7 ml vitamina C ili 7.5% dnevnih potreba, dok jedna šolja - 151%.
16. Rajska jabuka
Persimoni su narandžasto voće koje po spoljašnjem izgledu podseća na narandžasti paradajz. Postoji mnogo različitih sorti, od kojih su sve odlični izvori vitamina C.
Komentari