Crna slačica

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Crna slačica

Teško da postoji osoba koja se nije susrela sa proizvodima crne slačice, čak i da toga nije svesna. Međutim, svako se iz detinjstva seća kako je lečen od prehlada crnom gorušicom. Takođe, teško da postoji osoba koja nije dodavala senf u omiljeni hot-dog ili šarenu salatu.

Ovo su dve najpoznatije primene crne slačice, ali postoji i još mnogo drugih. Da pogledamo neke zanimljive činjenice o primeni slačice.

Od Pitagore saznajemo da je biljka nalazila primenu još u Drevnoj Grčkoj. U davna vemena su je koristili samo kao lek - od leka protiv uboda škorpije do onog za zubobolju.

Kasnije su Francuzi započeli kulinarske eksperimente s njom. Nefermentisanom vinskom soku od grožđa dodavali su zgnječene semenke veoma pikantne biljke i dobijali se svetski poznat gusti sos egzotičnog ukusa nazvan senf.

Među tri vrste semena slačice najoštrije po ukusu je crno i zbog toga ono nalazi najširu primenu. Osnovni pravci su u kulinarstvu i u narodnoj medicini.

Upotreba crne slačice u kulinarstvu je višestruka. Zbog svoje pikantne suštine slačica se koristi kao osnovni deo marinada, salamura i svih tečnosti za konzerviranje hrane.

Kiseli krastavčići u teglama, jesenja turšija i šta još sve ne može da se pripremi uz pomoć slačice. Čak se i kiseli kupus fermentiše pomoću ovog dosta jakog začina koji se dodaje u odnosu 1:10 (1 kašika semena na 10 litara tečnosti).

Konzervisanje sa crnom slačicom

Čini dobar tandem sa renom, crnim biberom, belim lukom, lukom i mirođijom. Konzerve sa zelenim paradajzima postaju mnogo prijatnije sa marinadom u koju se stavlja slačica. U pripremu karija ulazi i crno seme slačice.

U zapadnoj kuhinji se koriste uglvnom semenke biljke, ali na istoku cene i druge delove biljke u kuhinji. Listovi se dodaju kao sastojak svežih salata.

Međutim, senf je najveće kulinarsko dostignuće crne slačice. Svi sendviči i brze grickalice danas imaju drugi ukus upravo zbog senfa dodatog u njih. Postoji mnogo vrsta ovog predivnog začina za hranu koji su posledica dodavanja različitih drugih začina u samleveno seme slačice.

U narodnoj medicini crna slačica je poznata pre svega kao sredstvo protiv prehlada. Deluje zagrejavajuće i ima iskašljavajući efekat zahvaljujući selenu i magnezijumu u njoj.

Njena protivupalna svojstva su zbog kurkumina u njenom sastavu. Različite vrste minerala pak - bakar, gvožđe, mangan i drugi jačaju imunološki sistem i jačaju zaštitne moći tela u borbi protiv virusnih oboljenja.

Antitumorsko dejstvo, koje jača štitnu žlezdu, analgetičko dejstvo kod bolesti zglobova su dragocena svojstva široke primene. Šape od slačice su dobro poznate iz narodne medicine i nalaze primenu i do danas.

Ali ona ostaje i nezamenjiva u kuhinji, a recepata sa slačicom je mnogo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest