Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Crna lista najotrovnijih namirnica

Crna lista najotrovnijih namirnica

MarianeMariane
Džedaj
1460876
Crna lista Greenpeace-a

Pristalice teorije konspiracije su mišljenja da skandal sa konjskim mesom, koji je zahvatio sve zemlje evropske unije (EU) je samo poslužio da se skrene pažnja društvu sa činjenice da nas vodeći proizvođači truju genetski modifikovanim namirnicama, a činjenica je da ta situacija traje nekoliko decenija unazad.

Nelegalno dodavanje konjskog mesa u neke namirnice je bilo propraćeno od strane svih medija i skoro mesec dana je bilo u centru pažnje društva. Na kraju se pokazalo da konjsko meso ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje građana.

Bombone

U nekim se zemljama smatra i delikatesom, a takav je slučaj i kod nas. Greška proizvođača je u tome što na deklaraciji nisu naveli da proizvod sadrži i konjsko meso, pa su na taj način prevarili kupce.

I dok je pažnja institucija i društva isključivo na proizvođačima mesa, niko ne obraća pažnju niti kontroliše kvalitet mesa u velikim lancima marketa.

GMO namirnice

U agenciji za proveru kvaliteta hrane su takođe priznali da nemaju punomoć da prate kvalitet ponuđenih proizvoda, već samo da ustanove da li su sveži i da li zadovoljavaju uslove koji se tiču čuvanja i prodaje robe.

Nedavno je međunarodno udruženje ekoloških aktivista, Greenpeace, objavilo spisak proizvođača hrane, koji nas truju genetski modifikovanim sastojcima. Na tom "crnom spisku" su i proizvođači koji koriste GMO za poboljšanje ukusa, boje ili produžetak roka trajanja proizvoda.

Na spisku se mogu videti i imena jednih od najvećih proizvođača i uvoznika pakovanih namirnica i bezalkoholnih pića na teritoriji celog Balkana.

Jedan deo tih namirnica se proizvode kod nas, a drugi deo se uvozi iz zemalja evropske unije i u našoj državi dobijaju srpsko pakovanje i deklaraciju. Kompanije koje spadaju u top 20 proizvođača sa "crnog spiska" objavljenog od strane Greenpeace-a su:

1. Snickers - čokoladica

2. Campbell - supe

3. Uncle Bens - pirinač, kečap

4. Lipton - čaj

5. Mars - čokoladica

6. Twix - čokoladica

7. Cadbury – čokolada, kakao

8. Ferrero – deserti

9. Nestle - čokolada

10. Nestle – napitak Nesquik

11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – bezalkoholna pića

12. Pepsi – bezalkoholno

13. 7-Up – bezalkoholno

14. Heinz – kečap, majonez, sos

15. Nestle – hrana za decu

16. McDonald’s – lanac restorana brze hrane

17. Kraft Foods – čokolada, čips, kafa, dečija hrana

18. Unilever – dečja hrana

19. Knorr – supe

20. Hipp – mleka i bebi pire

Burgeri

U ovaj spisak se mogu uključiti i niz drugih evropskih proizvođača, za koje se već ustanovilo da nude proizvode nižeg kvaliteta zemalja kao što su - članice evropske unije i zemlje Istočne Evrope.

Provere kompetentnih evropskih organa su otkrile da su ovakvi slučajevi sve češći u kompanijama kao što je Coca Cola, kao i proizvodi drugih proizvođača, kao što je to kafa Jacobs ili začini Kotanyi.

Činjenica da mediji siromašnijih zemalja koje su članice evropske unije, uključujući i bugarske medije, masovno ne objavljuju informacije za uključene GMO sastojke ili nekompetentne navike velikih kompanija se može objasniti samo ekonomskom zavisnošću. Top 20 kompanija, koje u svoje proizvode uključuju i GMO, su takođe i one kompanije koje su na spisku najskupljih reklama u balkanskim medijima.

Sa druge strane, Bolivija, prva zemlja Latinske Amerike koja se oslobodila Mekdonaldsa, a druga je u svetu odmah iza Kube. Nakon 14 godina ovog restorana brze hrane, raznih kampanja i promocija, međunarodni gigant je bio prinuđen da povuče svoj biznis iz ove države. 21.12. 2012. godine Mekdonalds je prodao poslednji Big Mek u Boliviji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest