Bonapeti.rs»Eterično ulje slačice

Eterično ulje slačice

eterično ulje slačice - koristi

Eterično ulje slačice vekovima je poznato kao dodatak ishrani, lek za sve vrste zdravstvenih tegoba, a u Indiji i Bangladešu čak i kao afrodizijak. Ona ima burnu istoriju - ponekad se smatrala toksičnim za ljude, a sada je prepoznata kao zdrava hrana i lek. Koristi se u kozmetici, fizioterapiji i gde sve ne. Njena raznovrsna upotreba zahteva bolje znanje kako bi se efikasno primenjivala.

Opis biljke slačice od koje se dobija eterično ulje

Ulje slačice je proizvod koji se dobija od sorti sive slačice latinskog naziva Sareptskaya. Ova kultura je jednogodišnja biljka i pripada istoj porodici kao i kupus. U divljem stanju nalazi se u centralnoj Aziji, severnim delovima Kine, Mongolije i oblasti Sibira.

Biljka ima dug koren koji prodire 200-300 metara ispod zemlje. Stabljika joj je gola, razgranate osnove, dostiže visinu od jedan i po metar. Cvet je mali, zlatnožute boje, formira cvatove. Cveta u aprilu-maju. Plod joj je mahuna duga oko 5 centimetara. Semenke su tamnocrvenkaste ili smeđe boje. Plod sazreva krajem leta.

Slačica se kultiviše u Evropi, Severnoj Americi, Kini, Indiji i severnim delovima Afrike. To je bilo moguće, jer je otporna na hladnoću i sušu.

Dobijanje eteričnog ulja slačice

Proizvodnja eteričnog ulja slačice svodi se na nekoliko faza: priprema semena, njihovo presovanje, ekstrakcija i filtriranje proizvoda.

Prvo, sirovina se mehanički čisti od neprikladnih orašastih plodova i nečistoća. Proces je automatizovan.

slačica

Sledi hladno ceđenje semena u prostoriji za mlevenje ulja. Međutim, tako se dobija samo 65 posto efikasnosti. Stoga se u industriji koristi dvotemperaturno presovanje, čime se proizvodi 90 posto biljnog koncentrata.

Ekstrakcija predstavlja rastvaranje pri čemu se, pod uticajem tečnosti ulje uklanja iz biljnih ćelija.

Prečišćavanje proizvoda se sastoji od destilacije, nakon čega sledi dezodoracija, zatim zamrzavanje, rafinisanje, hidratacija i izbeljivanje. Krajnji proizvod je visoko rafinisan i pročišćen, nema boju, miris ili ukus.

Bolji proizvod je nerafinisani, gde je primijenjena samo destilacija. Daje više koristi organizmu. Visok je sadržaj masnih kiselina, vitamina i drugih korisnih materija, ima ukus i aromu. Široko se koristi zbog blagotvornog dejstva zbog svog hemijskog sastava.

Hemijski sastav eteričnog ulja slačice

Eterično ulje slačice ima bogat sastav. Od 7 do 14 posto pada na eikozanoičnu kiselinu, od 8 do 12 posto na esencijalnu linolensku kiselinu, od 14 do 19 posto je linolna kiselina, od 11 do 53 posto je sadržaj eruka kiseline. Kakav će tačno biti procentualni sastav zavisi od vrste biljke.

Osim toga, proizvod sadrži sastojke koji ga sprečavaju da užegli i produžava mu rok trajanja do 2 godine.

Budući da je eruka kiselina štetna za srce, razvijene su sorte slačice s niskim sadržajem eruka.

Drugi sastojci su vitamini A i E, fitosteroli, izotiocijanati, sinegrini, sa baktericidnim i antitumorskim dejstvom.

Glavna komponenta u ulju slačice je sinigrin glikozid. To je prirodni antibiotik koji pospešuje zaceljivanje rana. Deluje kao imunostimulator, analgetik, antivirusno sredstvo. Kada u njih dodamo antiinflamatorno, baktericidno, antivirusno, antiseptičko i anthelmintičko dejstvo, dobija se proizvod sa ogromnim poljem ekspresije.

Zdravstvene koristi eteričnog ulja slačice

Koristi ulja slačice su zaista brojne i praktično za sve:

1. Ono jača imuni sistem.

2. Smanjuje krvni visokzitet, jača elastičnost krvnih sudova. Ovo normalizuje srčanu aktivnost.

3. Služi za profilaktiku kod asteroskleroze i olakšava infiltraciju masne jetre.

4. Podržava rad crevnog trakta, ima potporno dejstvo na mnoge sisteme - reproduktivni, nervni, endokrini. Stimulator apetita, podržava peristaltiku creva.

5. Eterično ulje povoljno utiče na hormonalni nivo i na metaboličke procese masti.

6. Čisti naslage i toksine.

7. Održava dobru oštrinu vida tokom rada, koji napreže oči.

8. Ublažava menopauzu i menstruaciju.

9. Čisti žučne kanale.

10. Regeneriše telo nakon fizičke iscrpljenosti.

Primena eteričnog ulja slačice

Zbog svojih brojnih mogućnosti, ulje slačice se preporučuje u medicinske svrhe kod: tegoba gastritisa, hormonalnih tegoba, hroničnih bolesti pankreasa, zatvora uzrokovanog motilitetom creva, ateroskleroze i srčanih problema, anemije zbog nedostatka gvožđa, tegoba jetre i žuči, adenoma prostate i hipertenzivnih kriza.

Međutim, eterično ulje slačice je višefunkcionalno i njena primena se skroz ne ograničava na medicinske potrebe, već se takođe koristi i u kulinarstvu.

eterično ulje slačice se koristi u indijskoj kuhinji

U kulinarstvu se ceni njegova nežna aroma i oštar ukus. Dodaje se u salate, konzervisanu hranu, glavna jela. U azijskoj kuhinji se koristi za dinstanje ribe, mesa i povrća. Dobro se slaže sa žitaricama i pojačava ukus palačinki. Dodato u testo, čini da peciva budu zlatne boje i naduvanim.

Spoljašnja primena ulja je uglavnom u kozmetičke svrhe. Zbog efekta zagrevanja koristi se za utrljavanje u mišiće kada su umorni, ili za smirivanje mišićnih ligamenata, za balansiranje cirkulacije krvi, za ublažavanje otoka i upala, modrica, uganuća i drugih mehaničkih ozleda.

Eterično ulje slačice prodire duboko u dermu i zasićuje kožu vitaminima, dobro se upija i daje zdrav, hidratizovan i dobro održavan izgled kože po celom telu. Maske sa ovim uljem izglađuju lagane bore, poboljšavaju rast kose i leče perut.

Kontraindikacije korišćenja eteričnog ulja slačice

Čisto eterično ulje slačice sadrži samo masti, fosfor i vitamine. Prirodni proizvod se razlikuje ako na etiketi ima aditive iz serije E. Različiti surogati ne samo da nisu korisni, već mogu štetiti zdravlju.

Ovo ulje mogu uzimati trudnice. Međutim, treba imati na umu da koncentracije eteričnog ulja mogu dovesti do alergijske reakcije u telu, a ne smeju se dozvoliti tokom trudnoće i dojenja.

Ne preporučuje se bebi, zato što može dovesti do alergije. Može se koristiti kao imunostimulans tek nakon što deca navrše 5 godina i to u minimalnim količinama, ne većim od 1 miligrama.

Ne preporučuje se u slučaju individualne netolerancije i stoga je potrebno napraviti uzorak pre početka uzimanja ulja. Pacijenti sa srčanim oboljenjima mogu ga uzimati samo nakon konsultacije sa kardiologom.

Nakon konsultacije sa lekarom, mogu ga uzimati i oni koji boluju od gastritisa, enterokolitisa i čira na dvanaestopalačnom crevu ili želucu.

U slučaju osetljive kože, upotreba koncentrata može dovesti do alergijskih reakcija.

Prilikom korišćenja u kulinarstvu, mora se voditi računa o izrazito ljutom ukusu, zbog čega se pažljivo koristi u prefinjenim jelima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni