Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Crna Rotkva

Crna Rotkva

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317823
Crna rotkva

Crna rotkva /Raphanus sativus niger/ je dvogodišnja korenasta biljka, koja tokom prve godine formira rozetu od listova i koren, a tokom druge godine obrazuje cvetnu stabiljku. Crna rotkva je rasprostranjena u Evropi i Aziji (najviše u Koreji, Kini i Japanu). Pored bele repe, crna rotkva je karakteristična kultura i za naše prostore.

Crna repa ima krupan okrugli koren, koji je veoma taman, gotovo i crn i koji može biti veličine od 5 do 20 cm. Unutrašnji deo ove rotkve može varirati od beličaste, krem do žućkaste boje, ima jak i ljut ukus, kao i specifičan miris. Cvetna stabiljka crne rotkve može dostići visinu do 1 metra. Crna rotkva cveta u vidu belih cvetova, a kod nekih sorti se mogu primetiti i druge boje cvetova.

Sastav crne rotkve

Ovo povrće ima bogat hemijski sastav. Crna rotkva je dobar izvor vitamina A, vitamina B2, vitamina C, vitamina P i vitamina K. U njen sastav ulaze i kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, itd. Ova vrsta rotkve je izvor pektina, glikozida, td.

Gajenje crne rotkve

Crna rotkva se ubraja u biljke koje su otporne na hladnoću. Ova biljka sa lakoćom podnosi hladnoću, ali ako temperature zaista budu niske, onda ona može ispuca, pre nego što formira koren. Zato agronomi preporučuju temperaturu od 16-17 stepeni kao najbolju za razvoj ove biljke.

Crna rotkva je biljka koja voli svetlost, pa kada je sejete, imajte u vidu ovu činjenicu i izbegavajte mesta koja se nalaze u hladovini bašte. Ov rotkva je zahteva i kada je zemljište u pitanju - voli bogato i rastresito zemljište. Što je zemljište bogatije, to je veća verovatnoća da će ova biljka biti plodnija. Ako je zemljište siromano hranljivim materijama, posotji velika mogućnost da će koren biti sitan.

Preporučljivo je da se crna rotkva tokom gajenja đubri. Ako imate đubrivo životinjskog porekla, slobodno ga možete koristiti. Imajte u vidu da suvi periodi negativno deluju na crnu rotkvu, pa se tokom vegetacionog perioda, koji traje 3 meseca, preporučuje stalno polivanje.

Agronomi tvrde da se najbolji rezultati vide kod tzv. kap po kap navodnjavanja. Crna rotkva se neretko koristi kao sekundarna kultura. Seme se redovno sadi krajem leta. Čim se pojave 2 glavna lista, biljke bi trebalo da se prorede. Ove korenaste biljke se mogu vaditi početkom novembra.

Odabir i čuvanje crne rotkve

Ako ste sami gajili rotkvu, možete je iskopati pre nego što je počela zima. Korenje crne rotkve bi trebalo da se čuva na hladnom i tamnom mestu. Preporučljivo je da se koren stavi u vlažan pesak, pa se na taj način biljka može sačuvati i produžiti joj se rok trajanja čak do 2 meseca. Ako želite, crnu rotkvu možete čuvati i u frižideru. Za to je potrebno da je uvijete u foliju i da je odložite u posebnu pregradu frižidera. U frižideru će crna rotkva sačuvati svežinu i do mesec dana.

Ako nemate uslove kod kuće da gajite crnu repu, onda je možete kupiti. Srećom, u prodavnicama se može naći ovaj proizvod. Kada birate crnu rotkvu, potrebno je znati da ne bi trebalo da birate krupnije primerke, jer postoji mogućnost da su gorke. Birajte rotkve koje su srednje veličine i koje nemaju tragove oštećenja. Na dodir, sveža rotkva bi trebalo da bude čvrsta i da nema neprijatnu aromu.

Rendana Crna rotkva

Crna rotkva u kulinarstvu

Crna rotkva se koristi u kuhinjama azijskih naroda, a takođe i kod nas. Iako se može termički obraditi, savetuje se da se konzumira samo dok je sveža. Takođe, treba pomenuti da se može dodavati čorbama i dinstanim jelima. Crna kora se ljušti i zatim se rotkva seče na tanke komadiće. Takođe, može se i rendati.

Sirova crna rotkva je deo salata u kojima se kombinuje sa cveklom, kupusom, šargarepom, paprikama, krompirom, paradajzom, kukuruzom, maslinama, peršunom, mirođijom i belim lukom. Nešto ređe je kulinari dodaju i kuvana jaja u salate sa rotkvom. Salate sa crnom rotkvom se mogu začiniti sirćetom ili sokom od limuna. Na kraju se može dodati majonez ili kiselo mleko.

Osim što se dodaje salatama, crna rotkva se dodaje i turšijama, zajedno sa karfiolom, kornišonima, zelenim paradajzom, šargarepom i paradajz-paprikama.

Koristi od crne rotkve

Još od davnina je ljudima poznato koliko je crna rotkva korisna. Ova korenasta biljka se koristi kao sredstvo za povećanje apetita i kao sredstvo za lučenje žuči i kod kamena u bubrezima. Ispitivanja su pokazala da crna rotkva poboljšava rad sistema za varenje, jača imunitet i deluje protiv gripa.

Isitnjeno seme ove vrste rotkve se koristi kao antimikrobno sredstvo. Sok od ove rotkve se pije kod grlobolje. Takođe, crna rotkva pročišćava jetru i štiti je od dejstva štetnih materija.

Druga pozitina karakteristika ove biljke jeste da snižava visok krvni pritisak. Naučnici su stigli do tog zaključka nakon ispitivanja baziranog na 120 osoba koje imaju hipertoniju. Praksa je pokazala da se krvni pritisak nakon konzumacije crne rotkve znatno smanjio.

Narodna medicina sa crnom rotkvom

Narodna medicnina preporučuje crnu rotkvu kod upornog kašlja i kod problema sa plućima. Za to je potrebno da se koren biljke iseče i izdubi. Zatim se stavi šećer i sačeka se dok se napravi sirup. Od te tečnosti se uzimaju po nekoliko kašika na dan, dok simptomi ne nestanu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas